Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hlavná železničná stanica v Bratislave má defibrilátor pre cestujúcich

Hlavná stanica, archívne foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Možno ho použiť pre cestujúcu verejnosť v prípade zdravotných problémov srdca.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave majú oddnes k dispozícii automatický defibrilátor. Možno ho použiť pre cestujúcu verejnosť v prípade zdravotných problémov srdca.



"Je tu veľká frekvencia ľudí a teda aj možnosť potreby využitia defibrilátora pri zástave alebo poruche srdca. Aj vzhľadom na veľký výskyt kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku prístroj na takomto mieste môže zachrániť ľudský život," zdôvodnila Jaroslava Thomasová, prezidentka bratislavského Lions clubu Bona Fide, ktorý tento prístroj daroval Železniciam SR (ŽSR).

Jeho obsluha a údržba nie je zložitá. Má záruku osem rokov a baterka vydrží štyri roky. Po zapojení defibrilátor komunikuje s obsluhou, čiže hovorí postup jednotlivých krokov. Je tam aj nákres nalepenia elektród na telo. Prístroj slovne presne informuje aj o spôsobe masáže srdca. Po použití treba vymeniť elektródy, čo je v réžii ŽSR. Je umiestnený v starom vestibule stanice na stene pri osobných pokladniciach.

"Denne tam prejde 10.000 až 30.000 ľudí. Prístroj bude aj pod dohľadom železničnej polície," konštatoval prednosta stanice Pavol Országh. Zároveň dodal, že na stanicu chodieva často záchranka, ale nemajú evidenciu či z dôvodu srdcových problémov.

Podľa námestníka generálneho riaditeľa ŽSR pre prevádzku Milana Kubičeka je tento prvý dar výzvou na umiestnenie defibrilátorov na ďalších frekventovaných staniciach v Slovenskej republike. "Najlepšie by bolo, keby tento prístroj nemusel byť použitý, čo by znamenalo, že všetci máme dobré zdravie. Ale nie je to pravda a je lepšie byť takto preventívne pripravený," dodal Kubiček.