Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Za Hlavnú stanicu sa už nemusíme hanbiť, vyhlásil primátor

Výsledky revitalizácie prostredia pred hlavnou stanicou na námestí Franza Liszta. Na miestach pred hlavnou stanicou bol položený nový asfalt, vznikli nové miesta pre taxikárov, postavené nové odpadkové koše, lavičky a vysadila sa aj nová zeleň. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na dnešnom brífingu to vyhlásil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Za posledného pol roka sa tu urobilo podľa neho toľko opráv a zmien, že vstupná brána do mesta sa stala čistou a upravenou.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Za priestor okolo bratislavskej Hlavnej stanice sa už Bratislavčania ani mesto nemusia hanbiť. Na dnešnom brífingu to vyhlásil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Za posledného pol roka sa totiž v priestore urobilo podľa neho toľko opráv a zmien, že vstupná brána do mesta sa stala čistou a upravenou.

Nesrovnal dnes pripomenul, že v rámci revitalizácie mesto vynovilo asfaltové povrchy, vysadilo zeleň, námestie doplnilo novým mobiliárom, teda odpadkovými košmi, kvetináčmi i lavičkami, odstránilo reklamné plochy či grafiti. Magistrát pred stanicou rovnako zmenil organizáciu dopravy. Zúžil totiž stredové parkovisko, čím vznikol nový pruh pre odstavené vozidlá mestskej hromadnej dopravy a taxikárov presunul do spodnej časti námestia. Tým sa obratisko uvoľnilo pre krátke nastúpenie a vystúpenie z osobných áut.

Práve týmto krokom si však Nesrovnal rozhneval taxikárov. Tí sa sťažujú, že mesto ich presunulo do lokality, kde ich nie je vidieť, neupozorňujú na nich žiadne značky a unikajú im tak zisky. "My zastupujeme Bratislavčanov, nie cechy taxikárov. Tento priestor je určený pre ľudí, aby nastupovali a vystupovali, keď prídu na stanicu," reagoval Nesrovnal. Podotkol však, že mesto s taxikármi rokuje, aby dostali pred budovou stanice aspoň jedno či dve parkovacie státia. "Ale tá situácia predtým bola neúnosná, lebo mali obsadený celý tento verejný priestor," podotkol. Taxikári však na obratisku pred stanicou stoja aj dnes. Po pár minútach sa vraj striedajú tak, aby na mieste boli aspoň dva taxíky.

Na stanici ešte opravia drevený prístrešok, ktorý dostane nový náter a kde nahradia jeho prehnité časti, a tiež nefunkčné eskalátory. Tie by však mali fungovať až v priebehu ďalších mesiacov, mesto totiž ešte len spustilo verejné obstarávanie. Na zmeny pred stanicou samospráva dosiaľ minula asi 250.000 eur.

Nesrovnal začal upravovať námestie po tom, čo odstúpil od svojich dlhodobých vyhlásení vypovedať zmluvu s investorom stanice. Spoločnosť Transprojekt dnes, naopak, vyzýva, aby projekt dokončila a chce počkať, kým zmluva s ňou sama vyprší. To bude ku koncu roka 2016. Investor však zase posledné roky žiada a čaká, kým mu hlavné mesto schváli dodatok k zmluve. Primátor aj dnes potvrdil, že s investorom sa stále nedohodli.