Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava nemôže odstúpiť od zmluvy na prestavbu Hlavnej stanice

Hlavná stanica v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Transprojekt musí mestu odovzdať do konca roku 2016 skolaudované stavebné pozemky a plánované investície. Ak by to nestihol, bola by to možnosť vypovedania zmluvy.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Od zmluvy o budúcej kúpnej zmluve so spoločnosťou Transprojekt, ktorá má obnoviť priestor Hlavnej stanice v Bratislave, mesto nemôže jednostranne odstúpiť ani ju vypovedať. Vyplýva to z právnej analýzy advokátskej kancelárie Bobák, Bollová & spol., ktorú si Bratislava dala vypracovať na požiadanie mestských poslancov.

Tí vo februári uvažovali, že by zmluvu, ktorú tesne pred svojím odchodom podpísal ešte exprimátor Andrej Ďurkovský, zrušili. Projekt však pokračuje.

Bratislavský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS, Most-Híd) nechce mať pri stanici nákupné centrum, ako to navrhuje Transprojekt, ale priestor pre ľudí. "Budeme turistov navigovať, že železničná stanica je za obchodnými domom?" pýtal sa vo februári. Poslanci mali vtedy schvaľovať dodatok ku kúpnej zmluve, ktorý by mestu zaručil, že investor prestavbu dokončí. Uhler však zastupiteľstvu navrhol vlastné uznesenie.

Šéf dopravnej komisie chcel vidieť právnu analýzu, koľko by stálo zrušenie zmluvy a aj to, aby primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) rokoval s ministerstvom dopravy, či môžu na stanicu získať peniaze z eurofondov. Ak by pokutu mesto zvládlo a dostalo peniaze z EÚ, mohlo by stanicu obnoviť bez Transprojektu. Poslanci jeho uznesenie odobrili. Firma konateľa Igora Balla sa potom začala brániť a hovoriť o možnom súdnom spore. Na pozemky o výmere vyše 22.000 metrov štvorcových čaká tretí rok a prestavbu chce uskutočniť.

Mesto už právnu analýzu má. Podľa nej by Bratislava mohla zrušiť zmluvu, ak by investor nezaplatil prvú časť kúpnej ceny vo výške vyše 365.000 eur v lehote do 30 dní od jej podpísania. "Keďže budúci kupujúci uhradil prvú časť kúpnej ceny riadne a včas, možnosť odstúpenia od zmluvy z tohto dôvodu odpadla," konštatuje advokátska kancelária.

Transprojekt musí mestu odovzdať do konca roku 2016 skolaudované stavebné pozemky a plánované investície. Ak by to nestihol, to by bola druhá možnosť vypovedania zmluvy. Bratislava však stále investorovi neodovzdala pozemky, aby s prestavbou stanice mohol začať. Mesto mu ich nechce dať, kým sa neurovnajú podlžnosti s Intermontom, ktorá je s Transprojektom personálne prepojená.

Na štvrtkovom (25.4.) rokovaní mestského zastupiteľstva majú poslanci poveriť primátora, aby od zmluvy s Intermontom odstúpil a rokoval s investorom o poskytnutí garancií, že projekt dokončí do konca roku 2016.