Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hlavné mesto má už tiež svoj tohtoročný vianočný stromček

Na archívnej snímke osadený vianočný strom na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Čoskoro by na ňom mali pribudnúť aj tradičné ozdoby z ÚĽUV.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Mesto Bratislava osadilo na Hlavnom námestí tohtoročný vianočný stromček. Je ním 12-metrová a 17-ročná jedľa biela, ktorá je darom rodiny zo Starých Gruntov. Čoskoro by na stromčeku mali pribudnúť aj tradičné ozdoby z ÚĽUV. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

Výber a výrub stromu, ktorý tentoraz pochádza z Karlovej Vsi, zabezpečili Mestské lesy v Bratislave. Mesto zároveň muselo spolu s mestskou políciou zabezpečiť, aby na ulici v okolí stromu nikto neparkoval, inak by nákladiak so stromčekom ani žeriav neprešli. "Zároveň sme mali schválený plán prepravy nadrozmerného nákladu. Keďže sme išli z Karlovej Vsi až do centra, taktiež nám asistovali štátni policajti z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky," približuje mesto pondelňajší (23. 11.) prevoz a osadenie vianočného stromčeka.

Svoj vianočný stromček osadilo v pondelok aj Staré Mesto, na Hviezdoslavovom námestí stojí desaťmetrový smrek pichľavý, dar z ružinovskej Trnávky. Mestská časť by ho mala zdobiť v piatok (27. 11.), následne v sobotu (28. 11.) by už mal svietiť. Hviezdoslavovo námestie by mal zároveň od piatka zdobiť aj tradičný adventný veniec, ktorý bude umiestnený na prekrytej 72-metrovej fontáne, ktorá sa tiahne stredom námestia. Prvá sviečka bude na ňom zapálená v nedeľu (29. 11.).

Aj najväčšia mestská časť Petržalka osadila vianočný stromček. Na Námestí Republiky, svojom centrálnom priestore, osadila približne desaťmetrovú borovicu čiernu, ktorú "darovali" obyvatelia Hrobákovej ulice. Rozsvietená bude spolu s vianočným osvetlením v uliciach mestskej časti 5. decembra.