Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Hlavné mesto posilní spoluprácu s UNHCR pri pomoci utečencom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bratislava je dlhodobo mestom, kde žije v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku relatívne vysoký počet cudzincov.

Bratislava 9. júla (TASR) - Hlavné mesto posilní spoluprácu s Úradom vysokého komisára ONS pre utečencov (UNHCR). Vyplýva to z listu o porozumení medzi oboma stranami, ktorého návrh schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Ide o posilnenie v oblasti ochrany a začleňovania žiadateľov o azyl, utečencov vrátane osôb s dočasným útočiskom a osôb bez štátnej príslušnosti a poskytovania služieb pre nich.

"Aktuálna pretrvávajúca mimoriadna humanitárna situácia z dôvodu vojny na Ukrajine si vyžaduje okrem krízových riešení aj udržateľnejšie riešenia v strednodobom a dlhodobom horizonte," konštatuje dôvodová správa.

Z tohto dôvodu sa javí ako užitočné vytvárať spolupráce s aktérmi podporujúcimi aktivity na lokálnej úrovni. List o porozumení preto umožňuje preskúmavať ďalšie možnosti a prehlbovanie spolupráce aj s ohľadom na finančné možnosti zmluvných strán, teda hlavným mestom a UNHCR. Cieľom je aj podpora miestnych komunít a komunikácia s nimi pri podpore sociálnej súdržnosti a integrácie príjemcov.

Bratislava je dlhodobo mestom, kde žije v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku relatívne vysoký počet cudzincov. K januáru 2020 žilo podľa dát z opendata.bratislava.sk na jeho území viac ako 38.000 cudzincov z viac ako 140 krajín sveta. Percentuálny podiel cudzincov v meste sa pohyboval približne na úrovni ôsmich percent. Z celoslovenského pohľadu žila v Bratislave viac ako štvrtina všetkých cudzincov.

Podiel ľudí s udelenou medzinárodnou ochranou (utečenci, osoby s doplnkovou ochranou) bol však malý, čo sa zmenilo po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu. Ku koncu mája tohto roka malo na území hlavného mesta evidovaný tolerovaný pobyt (udelené dočasné útočisko) 32.597 osôb z Ukrajiny.

Návrh na schválenie listu o porozumení nadväzuje na dlhodobo realizované aktivity v rámci Asistenčného centra pomoci na Bottovej ulici, kde UNHCR pôsobí od otvorenia centra v marci 2022. Aktuálne osciluje denný počet návštev centra a aktivít približne medzi 300 a 400.