Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hlavný kontrolór Trenčianskeho kraja dostane maximálnu možnú odmenu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zastupiteľstvo môže schváliť hlavnému kontrolórovi odmenu až do výšky 30 percent súhrnu platov.

Trenčín 30. januára (TASR) – Hlavný kontrolór Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Pavol Zigo dostane za minulý rok maximálnu možnú odmenu vo výške súčtu 30 percent jeho minuloročných mesačných platov. Na návrh predsedu finančnej komisie pri Zastupiteľstve TSK Jozefa Habánika o tom v pondelok rozhodli krajskí poslanci.

"Hlavný kontrolór splnil plán kontrolnej činnosti pre rok 2022 na 100 %, keď tento stanovil vykonať celkovo 49 kontrol. Z toho bolo plánovaných 16 kontrol hospodárenia a nakladania s majetkom TSK, 15 kontrol opatrení a 23 tematických kontrol, ktorých počet bol väčší, ako stanovoval plán," uviedol Habánik.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku urobil hlavný kontrolór v minulom roku nielen kontroly stanovené zastupiteľstvom, ale aj kontroly uznesení, vytváral podmienky pre fungovanie Komisie pre nezlučiteľnosť funkcií pri Zastupiteľstve TSK a bol nápomocný pri tvorbe a implementovaní protikorupčnej smernice, ktorú bude mať TSK ako prvý samosprávny kraj na Slovensku.

"Myslím si, že za všetko, čo robil pre Trenčiansky samosprávny kraj a za riešenie podnetov si zaslúži, aby dostal maximálnu odmenu. Urobil toho neúrekom," zdôraznil Baška.

Zastupiteľstvo môže schváliť hlavnému kontrolórovi odmenu až do výšky 30 percent súhrnu platov. Plat hlavného kontrolóra je 70 percent platu predsedu samosprávneho kraja vrátane paušálnych náhrad.

Pavol Zigo sa stal hlavným kontrolórom v roku 2020, jeho volebné obdobie je šesť rokov. V minulom roku mu zastupiteľstvo schválilo odmenu vo výške 20 percent zo súčtu mesačných platov.