Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Empírové šľachtické divadlo na zámku otvorili pred 220 rokmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Históriou Empírového divadla bude sprevádzať riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský.

Hlohovec 27. marca (TASR) – Tohtoročný Svetový deň divadla sa v Hlohovci nesie v znamení pripomienky 220 rokov od otvorenia zámockého Empírového divadla. Na nedeľu na 15., 16. a 17. hodinu preto mesto pripravilo Deň otvorených dverí, v rámci ktorého si návštevníci prezrú divadelnú budovu a pozrú divadelné predstavenie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Históriou Empírového divadla bude sprevádzať riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský. Záujemcovia si budú môcť pozrieť aj divadelné zákulisia a pre deti i dospelých sú pripravené tvorivé dielne.

Divadlo v Hlohovci je posledným zachovaným súkromným divadlom šľachty na území Slovenska i v strednej Európe. Spolu s neďaleko ležiacou jazdiarňou si ho dal v parku svojho zámku postaviť gróf Jozef Erdödy v roku 1802 pri príležitosti návštevy kráľa a cisára Františka I., ktorý podnikal cestu po Slovensku. Hlavným staviteľom bol architekt, sochár a maliar talianskeho pôvodu Pietro Travaglia, ktorý v Hlohovci v rokoch 1800 až 1802 viedol prestavbu zámku.

V čase svojej najväčšej slávy hostilo Empírové divadlo taliansku opernú spoločnosť, hercov z viedenských a budapeštianskych divadelných scén, no konali sa tam aj predstavenia v naštudovaní šľachty. Tradovaná je prítomnosť skladateľa Ludwiga van Beethovena. Dnes je divadlo zrekonštruované a je k dispozícii pre rôzne kultúrno-spoločenské udalosti počas celého roka.