Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Najväčší slovenský antikvariát sa opäť presťahoval

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Michal Svítok

História antikvariátu v Leopoldove siaha do roku 1992, nachádzal v budove bývalého klubu železničiarov.

Hlohovec 11. decembra (TASR) – Knihy z jedného z najväčších európskych antikvariátov, leopoldovského Europiku, sa po smrti jeho majiteľa opäť sťahovali, tentoraz do Hlohovca. Uplynulé takmer tri roky bolo viac ako 50 ton knižiek uložených v Trnave, avšak občianske združenie (OZ) Nicolasa Konta, ktoré sa o knižnú pozostalosť stará, sa muselo poobzerať po náhradnom riešení. Predseda OZ Miroslav Dvoran informoval, že ho našli v depozite Vlastivedného múzea.

V Trnave ponúkol provizórne uskladnenie pre 300.000 kníh v roku 2017 primátor Peter Bročka v objekte bývalého generálneho riaditeľstva Tatrasklo. Budova však má byť využitá ako kultúrno-kreatívne centrum. „Dva mesiace sme to odtiaľ sťahovali, aj v jazdiarni hlohovského zámku, ktorú múzeum využíva, máme rovnako iba provizórne umiestnenie,“ povedal Dvoran pre TASR. OZ sa bude snažiť vyriešiť situáciu antikavariátu definitívne. Majú predstavu multikultúrneho priestoru, aby mohol na seba aj zarábať. "Cesta by viedla napríklad cez získanie finančnej podpory prostredníctvom grantu, tam je však podmienka, aby boli knihy vo vlastníctve OZ. Tak chceme na začiatku budúceho roka osloviť verejnosť a vypísať zbierku, aby sme mohli knihy po antivariátnikovi Tiborovi Ďulákovi od jeho rodiny odkúpiť," doplnil Dvoran.

História antikvariátu v Leopoldove siaha do roku 1992, nachádzal v budove bývalého klubu železničiarov. Jeho priestory s plochou 350 metrov štvorcových navštívili aj bývalí prezidenti Michal Kováč, Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster, v knihe návštev mal majiteľ podpisy návštevníkov z 27 krajín sveta. V roku 2006 získal certifikát najväčšieho slovenského antikvariátu a bol zaradený medzi 10 najväčších na svete. Z pôvodných priestorov sa však po čase musel vysťahovať.