Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Naplánované je tiež slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva s literárno-dramatickým programom, ktorý bude venovaný práve Franciscimu.

Hnúšťa 10. apríla (TASR) – Tohtoročné Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia slovenského básnika, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského. Samospráva v rámci podujatia, ktoré sa uskutoční od 3. do 5. júna, pripravuje kultúrny program, vedeckú konferenciu i otvorenie nového múzea. TASR o tom informoval referent pre cestovný ruch mesta Branislav Caban.

Pri príležitosti výročia mesto na oslavy pozvalo aj potomkov Francisciho, ktorí žijú predovšetkým v Maďarsku, Bielorusku a Rusku. "Rozvetvené potomstvo významného štúrovca Francisciho sa malo stretnúť po prvýkrát práve v Hnúšti. Bohužiaľ, pre vojenský konflikt na Ukrajine museli Rusi a Bielorusi odrieknuť účasť," poznamenal primátor Hnúšte Roman Lebeda.

Na odkaz významného rodáka z Hnúšte bude počas prvého dňa osláv zameraná aj vedecká konferencia. Naplánované je tiež slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva s literárno-dramatickým programom, ktorý bude venovaný práve Franciscimu. Program prvého dňa zavŕši hudobný program.

Dni mesta Hnúšťa budú počas druhého dňa pokračovať tradičným jarmokom. "Popoludní budeme mať pre naše najmenšie deti v mestskom parku pripravené zábavné podujatie Hnúšťankovo s rôznymi atrakciami, súťažami a vystúpeniami," priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Hnúšti Diana Vojenčiaková. Ako dodala, druhý večer osláv bude patriť vystúpeniam folklórnych súborov.

Dni mesta Hnúšťa zavŕšia bohoslužby a výlet motorovým vláčikom do sedla Zbojská. Medzi tradičné sprievodné podujatia patrí aj literárna súťaž Hrebendova kapsa. Mesto počas osláv plánuje aj otvorenie nového Múzea priemyselnej histórie mesta Hnúšťa.