Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Hnúšťa na Deň učiteľov darovala všetkým pedagógom knihu Ľuda Zúbka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Usporené peniaze na kultúrny program sme využili na darček pre každého pedagóga, uviedol primátor.

Hnúšťa 30. marca (TASR) – Pri príležitosti Dňa učiteľov darovalo mesto Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota všetkým pedagógom hnúšťanských škôl knihu Ľuda Zúbka V službách Mateja Hrebendu. Tradičné slávnostné podujatie samospráva neorganizovala z dôvodu pandémie nového koronavírusu. TASR o tom informoval primátor mesta Roman Lebeda.

"Usporené peniaze na kultúrny program sme využili na darček pre každého pedagóga. Ten však dostali aj nepedagogickí zamestnanci škôl, veď aj oni sa podieľajú na chode našich vzdelávacích inštitúcií," uviedol primátor. Ako dodal, každý učiteľ, navyše, dostal i román Ľuda Zúbka, keďže práve pedagógovia svojou prácou šíria odkaz Mateja Hrebendu a nabádajú ľudí k vzdelávaniu a čítaniu.

"Požiadal som preto učiteľov materských, základných, stredných a špeciálnych škôl v Hnúšti, aby sa pripojili k tomuto odkazu a aby po prečítaní túto knižku niekomu venovali," poznamenal Lebeda s tým, že mesto učiteľom rozdalo takmer 200 príbehov o živote Hrebendu.

Matej Hrebenda bol slovenský národný buditeľ, spisovateľ a zberateľ ľudových piesní a rozprávok. Narodil sa a pôsobil v regióne Gemer-Malohont, najväčšiu časť svojho života prežil v dedine Hačava, ktorá je dnes mestskou časťou Hnúšte. Po Hrebendovi je v Hnúšti pomenované i gymnázium, v okresnom meste Rimavská Sobota zas jeho meno nesie knižnica.