Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Poplatok za komunálny odpad v Hnúšti vzrastie od januára o 40 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Samospráva tak reaguje na zvýšené náklady v oblasti odpadového hospodárstva.

Hnúšťa 14. decembra (TASR) – Poplatok za komunálny odpad v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota vzrastie od januára o 40 percent. Samospráva tak reaguje na zvýšené náklady v oblasti odpadového hospodárstva. Zmenu schválili poslanci mesta na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

Poplatok za odpad vzrastie v roku 2023 v meste a mestských častiach Hačava, Likier, Polom a Brádno zo súčasných 26 eur ročne na 36,50 eura. Ako uviedlo mesto v dôvodovej správe k návrhu, k zvýšeniu poplatku dochádza z dôvodu enormného zvýšenia nákladov na zber, zvoz a likvidáciu odpadov či nových povinností pôvodcov komunálneho odpadu, príprav na zhodnocovanie a predtrieďovanie odpadu pred skládkovaním.

Ako vyplýva z materiálov predložených na zasadnutie MsZ, predpokladané náklady mesta v oblasti odpadového hospodárstva dosiahnu v budúcom roku takmer 378.000 eur. Aj po zvýšení poplatkov za odpad počíta samospráva s deficitom v odpadovom hospodárstve, celkové príjmy odhaduje na vyše 292.000 eur. Zber a likvidáciu odpadov v Hnúšti zabezpečuje mestská príspevková organizácia Technické služby.