Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Horehronské múzeum otvorí výstavu o vývoji a dejinách modrotlače

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov budú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku.

Brezno 2. júna (TASR) – Horehronské múzeum v Brezne v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach pripravilo autorskú výstavu etnologičky Ľudmily Mitrovej pod názvom Remeslo má modré dno. Návštevníkom od 6. júna priblíži vývoj a dejiny remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia. TASR o tom v piatok informovala Martina Ťažká z múzea.

Okrem pestrej škály modrotlačových výrobkov z východného a stredného Slovenska návštevníci uvidia aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú rozmanitými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov budú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku.

"Pozornosti návštevníka určite neunikne prepracovanosť a grafická precíznosť motívu zmŕtvychvstania na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov. Z hľadiska výberu motívu na drevených formách upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou," konštatovala Ťažká.

Súčasťou výstavy budú tiež sprievodné podujatia, na ktorých si záujemcovia vyskúšajú aj farbenie látok namodro. Výstava potrvá do začiatku októbra.