Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Slávnosti budú pokračovať 22. júna prezentáciou tradičného odevu čičmiansko-belianskej oblasti Biele bohatstvo v zbierkach Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

Prievidza 10. júna (TASR) - Hornonitrianske folklórne slávnosti (HFS) opäť oslávia ľudové umenie regiónu. Dejiskom hlavného programu 36. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 21. do 25. júna, bude Námestie slobody v Prievidzi. TASR o tom informovala Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi.

HFS sa začnú v galérii RegionArt vernisážou s názvom Otváranie očí (21. 6.). Fotografie z dielne Jozefa Lenharta a Milana Tarabčíka prezentujú zachovanú tradičnú architektúru jednotlivých dolín hornej Nitry. Súčasťou vernisáže bude odovzdanie ceny PRO PATRIA za príkladne obnovené tradičné domy majiteľom, ktorých vybrala odborná porota. Výstava bude prístupná do 31. augusta.

Slávnosti budú pokračovať 22. júna prezentáciou tradičného odevu čičmiansko-belianskej oblasti Biele bohatstvo v zbierkach Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. O deň neskôr, 23. júna sa návštevníci v RKC dozvedia viac o živote a tradíciách belianskej doliny prostredníctvom komorného programu Pieseň v mojom živote - Belej sa mi, belej.

Dejiskom hlavného programu 36. HFS bude Námestie slobody, slávnostne ich otvoria 24. júna. V centre sa predstavia detské folklórne súbory a ľudové hudby, po nich bude nasledovať Medailón Folklórneho súboru Vtáčnik pri príležitosti 50. výročia jeho založenia. Záver dňa bude patriť Škole tanca v Event Home.

Podujatie bude pokračovať 25. júna prezentáciou úspešných detských hudobných interpretov, po nich sa predstaví 18 folklórnych skupín z regiónu s programom Povedačky. Hlavným hosťom 36. HFS bude Folklórna skupina Šarišan z Prešova, záver slávností bude patriť komponovanému programu Koník na dne duše.

Súčasťou podujatia bude remeselný jarmok spojený s tvorivými dielňami a tradičná kuchyňa hornej Nitry.