Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Hornonitrianske múzeum premietne snímky z Etnofilmu Čadca 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Etnofilm Čadca je najstarším filmovým festivalom na Slovensku.

Prievidza 22. februára (TASR) - Vybrané súťažné snímky z 22. medzinárodného festivalu Etnofilm Čadca 2022 si budú môcť pozrieť návštevníci v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Premietane bude v stredu a vo štvrtok (23. 2.) v podvečerných hodinách. TASR o tom informovala marketingová referentka múzea Zita Radosová.

"Etnofilm Čadca je najstarším filmovým festivalom na Slovensku. Prvotná myšlienka zorganizovania festivalu národopisných filmov vznikla v roku 1978 v rámci spolupráce Kysuckého múzea v Čadci s pracovníkmi etnomuzikologického oddelenia vtedajšieho Umenovedného ústavu Slovenskej akadémie vied," priblížila Radosová.

Zámerom bola podľa nej dokumentácia ľudových tancov a hudby v zanikajúcej obci Riečnica a výroby tradičných hudobných nástrojov v Korni a Zborove nad Bystricou. O dva roky neskôr sa uskutočnil prvý ročník Etnofilmu ako prehliadky televíznej a filmovej tvorby o ľudovej kultúre. "Festival sa rokmi formoval, menil sa jeho charakter, zámer, kategórie. Stal sa unikátnym filmovým podujatím zachytávajúcim vybrané javy z oblasti etnológie, sociálnej a kultúrnej antropológie," skonštatovala Radosová.

Do 22. ročníka Etnofilmu prihlásili tvorcovia 68 dokumentárnych filmov z 21 krajín. O tom, ktoré filmy získali ocenenia, rozhodli členovia poroty zo Slovenska, Česka a Poľska. Prvý ročník premietania v múzeu ponúkne sedem vybraných ocenených snímok.