Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi chce zakúpiť inovatívne prvky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 94.000 eur. Z Integrovaného regionálneho operačného programu bude múzeum žiadať 89.300 eur.

Prievidza 3. januára (TASR) - Hornonitrianske múzeum v Prievidzi má záujem skvalitniť podmienky na prezentáciu svojich zbierkových predmetov. Zakúpiť chce viacero inovatívnych prvkov, financie vo výške takmer 100.000 eur na tento účel bude žiadať z fondov Európskej únie. Zámer odobrili poslanci Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom múzea.

Podmienky na prezentáciu zbierok chce múzeum skvalitniť zakúpením vitríny v niekoľkých rozmerových variantoch s vlastným variabilným systémom osvetlenia, ako i zariadením na sledovanie interných podmienok a stavu prostredia. Obstarať chce i stabilný vstupný digitálny obojstranný panel určený na sprostredkovanie prvotných informácií a dotykový panel s príslušným softvérovým vybavením.

"Uvedenú aktivitu dopĺňa ďalšia súvisiaca so zavedením bezpečnostných prvkov, ktoré zaistia bezpečné prostredie a ochranu najmä návštevníkov, ale zároveň poskytnú určitý druh komfortnej starostlivosti o samotných zamestnancov," doplnilo múzeum.

Doriešením súčasného nevhodného priestorového zabezpečenia činnosti, ktoré vyvolalo uplatnenie reštitučných zákonov v praxi, vzniknú podľa inštitúcie stabilné podmienky na prezentáciu viac ako 250.000 zbierkových predmetov v desiatkach ucelených kolekcií. Nové prvky totiž plánuje TSK umiestniť v roku 2023 v budove na Vinohradníckej ulici, kam chce múzeum zo súčasných priestorov presťahovať.

Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 94.000 eur. Z Integrovaného regionálneho operačného programu bude múzeum žiadať 89.300 eur.