Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Horolezec z Rožňavy zahynul počas lezenia v Zádielskej tiesňave

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Telo 43-ročného horolezca našli hasiči v približne 200-metrovej výške.

Zádiel 11. mája (TASR) - Na pomoc horolezcovi z Rožňavy smerovali v piatok (10.5.) do Zádielskej tiesňavy hasiči a zdravotní záchranári. Muža sa im však po príchode na miesto tragédie už zachrániť nepodarilo.

K záchrannej akcii došlo v piatok podvečer, informoval TASR Peter Vidašič z hasičskej stanice v Moldave nad Bodvou. Hasiči najprv získali informáciu, že v Zádielskej tiesňave sa nachádza zranený horolezec, ktorého treba evakuovať k vozidlu zdravotných záchranárov.

"Po príchode na odstavné parkovisko pred Zádielskou tiesňavou sme sa dozvedeli, že horolezec vo veku 43 rokov je už mŕtvy, jeho telo sa nachádza v približne 200-metrovej výške a je potrebné evakuovať ho z daného miesta lezeckou technikou," priblížil Vidašič.

Hasiči sa následne pod skalu, kde sa mal nachádzať nebohý horolezec, presunuli terénnym autom spolu s lekárom. "Po výstupe sme spoločne so skupinou horolezcov začali s evakuáciou mŕtveho do doliny na prístupovú cestu. Celá lezecká činnosť bola ťažká pre padajúce balvany z výšky. Nebohého sme evakuovali na cestu asi po hodine a pol, kde privolaný lekár skonštatoval úmrtie," konkretizoval Vidašič.

Telo nebohého horolezca si následne po jeho prevoze na parkovisko pred Zádielskou tiesňavou prebrala pohrebná služba. Vyšetrovaním okolností jeho úmrtia sa zaoberá polícia.