Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Horomilfest ulahodí milovníkom hôr, cestovania a adrenalínu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Štvrtý ročník podujatia sa bude tradične konať v považskobystrickom kine Mier.

Považská Bystrica 27. septembra (TASR) - Milovníkom hôr, cestovania a adrenalínu je venovaný dvojdňový festival Horomilfest. Jeho štvrtý ročník sa začína v považskobystrickom kine Mier v piatok 28. septembra a počas dvoch dní ožije kinosála filmami a prezentáciami významných hostí.

Ako TASR informoval organizátor festivalu Martin Holeš, aj keď je prehliadka zameraná výhradne na slovenskú tvorbu, rozhodli sa každoročne pozývať jedného zahraničného hosťa. Tento rok ním bude slávny český freerider Robin Kalleta, ktorý vystúpi na Horomilfeste v piatok večer. "Tiež si chceme uctiť cestovateľov, ktorých objavy a expedície majú veľký význam nielen pre Slovensko, ale aj pre celý svet. A tak sme sa rozhodli, že prvým, koho si takto uctíme, bude snáď najvýznamnejší slovenský cestovateľ František Kelle, ktorého zážitky z ciest budú vrcholom programu festivalu v sobotu večer," priblížil Holeš.

Na Horomilfeste sa podľa neho objavia aj známy cestovateľ Peter Becko Ondrejovič alebo spevák Whisky zo skupiny Slobodná Európa, ktorý sa predstaví so svojím cestovateľským kinom. "Diváci by si určite nemali nechať ujsť film Cesty Slovenskom, režisér Tomáš Hulík prijal naše pozvanie. Rovnako na festival prídu aj tvorcovia filmu Mercúň, Nad nami a Májové čučoriedky. Každoročne sa diváci navyše môžu tešiť na filmy od Pavla Barabáša, tento rok máme v programe zastúpené dva filmy - starší Trou de Fer a novší film Pygmejovia," uviedol Holeš.

Súčasťou festivalu bude aj niekoľko sprievodných podujatí – návšteva jaskyne Dúpna v Strážovských vrchoch, Lietavského hradu, kde sa budú premietať filmy z minulých ročníkov Horomilfestu či expozícia vypreparovanej považskej fauny priamo v kine Mier. Prvé prezentácie a premietanie na tohtoročnom festivale sa začínajú už v piatok o 16.00 hodine v kine Mier.