Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Horská služba absolvovala tri zásahy spolu s leteckými záchranármi

Fotografia zo zásahu HZS. Foto: HZS (FB)

Prvá žiadosť o pomoc prišla z oblasti Dračej hlavy, kde došlo k horolezeckému výpadku 51-ročného Slováka, ktorý utrpel vážnu zlomeninu v oblasti kolena.

Vysoké Tatry 24. júna (TASR) – Tri záchranné akcie v súčinnosti s Vrtuľníkovou zdravotnou záchrannou službou (ATE) vykonali v piatok horskí záchranári vo Vysokých Tatrách. Pomoc potreboval vypadnutý slovenský horolezec, poľská horolezkyňa a 15-ročná turistka. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Prvá žiadosť o pomoc prišla z oblasti Dračej hlavy, kde došlo k horolezeckému výpadku 51-ročného Slováka, ktorý utrpel vážnu zlomeninu v oblasti kolena. "Na Dračom hrebeni sa zhodou okolností nachádzal záchranár HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorý zranenému mužovi poskytol prvú pomoc a zabezpečil miesto na evakuáciu zraneného za pomoci vrtuľníka," priblížila HZS s tým, že pacienta z terénu evakuovali a transportovali do nemocnice v Poprade.

Do nemocničného zariadenia odviezla rýchla zdravotná záchranná služba po prevoze vrtuľníkom aj poľskú horolezkyňu, ktorej horskí a leteckí záchranári pomáhali na západnej stene Lomnického štítu pre podozrenie z poranenia panvy.

"Tretia žiadosť o pomoc prišla z magistrály, kde si v blízkosti Zamkovského chaty v smere na Skalnaté pleso poranilo nohu 15-ročného dievča a nebolo schopné samostatne pokračovať," doplnila HZS s tým, že i táto pacientka skončila v nemocnici.