Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Horská záchranná služba má novú stanicu v Nízkych Tatrách

Horská záchranná služba (HZS) má v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách novú základňu. V piatok si ju nechali posvätiť. Na snímke nová budova HZS v Demänovskej doline 26. mája 2023. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V piatok si ju nechali posvätiť.

Demänovská Dolina 26. mája (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) má v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách novú základňu. V piatok si ju nechali posvätiť. Ako pre TASR uviedol riaditeľ HZS Marek Biskupič, budova záchranárom poskytne komfort 21. storočia a veľkorysé priestory pre techniku.

V predchádzajúcej budove boli záchranári v podnájme. "Bola nevyhovujúca, boli tam stiesnené podmienky, zle sa tam balilo, zle sa odtiaľ vyrážalo. Nová budova je na dobrom mieste, je nadimenzovaná, komfortná. Priestory sú veľkorysé, najmä čo sa týka garážovania techniky. Tá bola doteraz rôzne negarážovaná, a je škoda mať drahú techniku vystavenú poveternostným vplyvom," zhodnotil šéf HZS.

Nová budova podľa Biskupiča poskytuje aj priestor na oddych či športové vyžitie. "Záchranárov totiž musíme držať neustále v obrátkach. Keď nie je záchranná akcia, pracujú na sebe, vzdelávajú sa, lezú," priblížil. Dodal, že celkovo je na Slovensku asi 150 horských záchranárov.

HZS tento rok oslavuje 20. výročie vzniku. Počas tohto obdobia uskutočnili 42.433 zásahov. Šéf HZS ubezpečil, že dbajú na to, aby záchranári boli vzdelaní a odborne spôsobilí. Podľa jeho slov stupňujú nároky pri prijímacom konaní, aj v ďalšom vzdelávaní. "Tak, aby sa záchranári vedeli v teréne pohybovať efektívne, rýchlo, bezpečne, a aby vedeli pacientovi podať pomoc účinne," povedal.