Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Horskí a leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách trom mužom

Snímka zo zásahu. Foto: Facebook/HZS

Tridsaťdvaročný Slovák si pri páde v Batizovskom žľabe poranil nohu a nebol schopný samostatne pokračovať.

Vysoké Tatry 5. júna (TASR) – Horskí a leteckí záchranári pomáhali v nedeľu popoludní trom mužom vo Vysokých Tatrách. Kým jeden spadol pri zostupe z Gerlachovského štítu, dvaja potrebovali pomoc na Jastrabej veži. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Tridsaťdvaročný Slovák si pri páde v Batizovskom žľabe poranil nohu a nebol schopný samostatne pokračovať. "Zásah horských záchranárov bol vykonaný v súčinnosti s posádkou Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS)," uvádza HZS s tým, že zraneného muža na mieste vyšetrili, ošetrili a následne letecky transportovali do nemocnice.

V nemocnici skončili aj 32-ročný Poliak a jeho 25-ročný spolulezec. "Vo vrchnej časti horolezeckej cesty Machnik-Preyzner došlo k výpadku prvolezca," dodáva HZS. Okrem toho, že bol doudieraný, si zranil aj nohu a nebol schopný ďalej samostatne pokračovať. Spolulezec pri zachytení pádu utrpel sečné poranenie v oblasti oka a bol v šoku. Pre urýchlenie záchrannej akcie požiadali horskí záchranári opäť o súčinnosť posádku leteckých záchranárov. Po poskytnutí prvej pomoci a postupnej evakuácii z terénu dvojicu transportovali do popradskej nemocnice.