Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Horskí záchranári v noci pomáhali dvojici poľských turistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Keďže turisti boli bez zranení, za pomoci lanovej techniky ich následne sprevádzali pod stenu a Velickou dolinou postupovali ku Sliezskemu domu.

Vysoké Tatry 4. septembra (TASR) - Horskí záchranári z Vysokých Tatier pomáhali v noci na nedeľu dvojici poľských turistov. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že o pomoc ich požiadali v sobotu (3.9.) vo večerných hodinách, keď chceli počas dňa vystúpiť na Gerlachovský štít Martinovou cestou.

"V Tetmajerovom sedle sa rozhodli ísť dolu. Vybrali si jeden zo žľabov, v ktorom začali takpovediac naslepo zostupovať, no v žľabe uviazli," uvádza HZS.

Po telefonickom usmernení odišli 33–ročnej žene a 52-ročnému mužovi na pomoc záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry. Postupovali Gipsyho ferratou, približne 80 metrov nad úrovňou reťazí s následným traverzom v stene až k uviaznutej dvojici. Keďže turisti boli bez zranení, za pomoci lanovej techniky ich následne sprevádzali pod stenu a Velickou dolinou postupovali ku Sliezskemu domu. Odtiaľ boli muž aj žena transportovaní terénnym vozidlom k Domu HZS, odkiaľ na vlastnú žiadosť pokračovali samostatne. Záchranná akcia bola ukončená o tretej hodine nadránom.