Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hospodárska ulica v Trnave bude mať vynovené štyri dvory

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Projekt nadväzuje na humanizácie dvorov od Ulice Andreja Sládkoviča v smere po železničnú stanicu, ktoré mesto dokončilo tento rok.

Trnava 13. novembra (TASR) - Začiatkom novembra sa rozbehla obnova dvoch dvorov na Hospodárskej ulici v Trnave. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Projekt nadväzuje na humanizácie dvorov od Ulice Andreja Sládkoviča v smere po železničnú stanicu, ktoré mesto dokončilo tento rok. "Dvory jeden a dva ležia medzi bytovými domami na križovatke Študentskej a Hospodárskej ulice na strane bližšie k stanici. Začiatkom budúceho roka obnoví samospráva aj dvory tri a štyri," uviedla samospráva.

Všetky priestory dostanú nové spevnené povrchy, viac zelene, nové verejné osvetlenie a na miestach, kde sa predpokladá zvýšená koncentrácia ľudí a frekvencia pohybu, budú umiestnené kamery. Staré stojiská budú nahradené polopodzemnými kontajnermi.

Všetky štyri dvory budú vzájomne poprepájané jednotiacimi prvkami ako farby povrchov komunikácií, detských ihrísk či športovísk, typ drobnej architektúry a zeleň, aby spolu tvorili harmonický celok. "Nová podoba dvorov má evokovať poľnohospodársku krajinu, čo korešponduje s názvom ulice. V poľnohospodárskej krajine sa striedajú malé políčka pestovaných plodín v rôznych farbách a tvaroch a tento motív sa opakuje na všetkých dvoroch," doplnilo mesto.

Všade budú typovo podobné prvky mobiliáru, ktoré majú pripomínať stroje obhospodarujúce polia. Budú z kovu, dreva a iných recyklovateľných materiálov. Ďalším spojujúcim prvkom je drevený hranol, ktorý pripomína históriu a život v minulosti v úzkej väzbe s prírodou. Drevený hranol sa objavuje na herných a športových prvkoch aj na mobiliári.

Každý dvor má vlastnú náplň. Prvé dva sú určené na hry pre deti, preto sú v nich navrhnuté detské ihriská. Ďalšie dva budú potom vyčlenené na aktívny oddych dospelých, vzniknú tam športové ihriská pre obyvateľov od tínedžerov až po dôchodcov.