Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hotelieri v čiernych okresoch tvrdia, že opatrenia sú likvidačné

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

Okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a okres Svidník boli v pondelok zaradené medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia.

Svidník/Bardejov/Stará Ľubovňa 20. októbra (TASR) – Majitelia hotelov a reštaurácií v čiernych okresoch podľa COVID automatu na východnom Slovensku tvrdia, že opatrenia sú pre nich likvidačné.

„Stravu poskytujeme na výdaj a ubytovanie je momentálne povolené len na pracovné cesty v režime OTP. Mali sme objednávky na narodeninové oslavy, svadby a podobne. Všetko sa zrušilo,“ uviedla pre TASR majiteľka hotela Rubín vo Svidníku Mária Ľos-Božiková. Upozornila, že hotel je zavretý pre verejnosť tretíkrát a pravdepodobne to už neutiahnu.

„Zaradenie do čiernej farby spôsobilo uzavretie prevádzky. Tesne pred prechodom z oranžovej do bordovej farby sme boli oslovení s dopytom o organizovanie dvojdňového školenia pre asi 50 ľudí, spojeného s ubytovaním a stravou. Žiaľ, po prechode do bordovej farby záujemca už ani nereagoval," povedal riaditeľ hotela Bellevue v Bardejove Kamil Boháč.

V porovnaní s inými odvetviami, ako je napríklad priemysel, je v cestovnom ruchu a gastre podľa Boháča obrovský nepomer obmedzení. Hotel ráta škody v desiatkach tisíc eur. „Bola schéma pomoci pre cestovný ruch, ktorá ale nič neriešila. Za osem mesiacov príspevku sme mohli uhradiť dve faktúry za elektrinu a kde je zvyšok, iné prevádzkové fixné náklady?"

Majiteľ penziónu a reštaurácie U Jeleňa v Starej Ľubovni tvrdí, že akékoľvek obmedzenie je pre nich likvidačné. „Netrvá to týždeň, ale pomaly dva roky. Pracujeme v režime výdaj cez okienko a rozvoj jedál pre podniky, dôchodcov a súkromné firmy, ktoré ešte dokážu prežiť. Všetky akcie, ktoré boli naplánované, sa zrušili."

Okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a okres Svidník boli v pondelok zaradené medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia.