Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Hotely na Zemplíne evidujú prílev utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V hoteli Kamei v Snine, ktorý bol z technických príčin v uplynulých dňoch uzavretý, začali prvé objednávky od ukrajinských záujemcov registrovať v pondelok.

Humenné 28. februára (TASR) – Hotely na Zemplíne evidujú od záveru minulého týždňa prílev utečencov z Ukrajiny. Záujem zaznamenávajú prevažne o krátkodobé pobyty.

"Prílev utečencov sme zaznamenali aj u nás. Išlo o veľký a hlavne rýchly nárast rezervácií, či už cez OTA portály alebo telefonicky," uviedla pre TASR Štefánia Pokšajová z humenského hotelu Karpatia s tým, že prvé rezervácie zaznamenali v piatok (25.2.), ich prudký nárast v sobotu (26.2.). Aktuálne majú v hoteli takmer plno. Prevažne ide o ľudí, ktorí čakajú na svojich blízkych, kým prejdú cez hranice, ubytovaní sú tiež utečenci, ale i ľudia, ktorí utečencom poskytujú humanitárnu pomoc.

Nárast požiadaviek na ubytovanie na jednu až tri noci zaznamenali v Humennom aj v hoteli Alibaba. Ako priblížil hotelový manažér Daniel Vitoslavský, ubytovaných tu majú nielen utečencov a ich rodiny, ale i indických študentov z Ukrajiny.

Obdobne je to i v hoteli Družba v Michalovciach, kde sa podľa informácií z recepcie ubytovávajú ľudia, pre ktorých je Slovensko len prestupnou stanicou.

V hoteli Kamei v Snine, ktorý bol z technických príčin v uplynulých dňoch uzavretý, začali prvé objednávky od ukrajinských záujemcov registrovať v pondelok.

Pre náhly nápor hostí museli hotely posilniť nielen personálne, ale i materiálovo. "Aktuálne fungujeme v obmedzenom režime, ale tieto dni nám dali zabrať, aby sme dokázali všetkých hostí ubytovať. Nešlo len o ubytovanie, ale hlavne stravovanie, nakoľko v covidovej dobe sme nerobili veľké zásoby potravín a tovaru, keďže nebolo toľko hostí," ozrejmila Pokšajová. Niektoré z hotelov poskytujú ubytovaným utečencom a ich rodinám zľavy na ubytovanie, bezplatné zrušenie pobytu či večeru.