Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Hrad v Trenčíne ovládnu kostýmy z československých rozprávok

Na snímke uprostred stotisíca návštevníčka prichádza spolu s rodinou na Trenčiansky hrad 29. decembra 2021 v Trenčíne Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výstavu pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s pražským Barrandov Studiom.

Trenčín 8. decembra (TASR) - Takmer štyri desiatky kostýmov z legendárnych československých rozprávok budú môcť obdivovať návštevníci Trenčianskeho hradu. Výstavu pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s pražským Barrandov Studiom. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.

Súčasťou výstavy bude aj nábytok a rekvizity pri natáčaní rozprávok a zbierkové predmety z depozitárov Trenčianskeho múzea vrátane nikdy nevystavených predmetov.

Na Trenčianskom hrade tak budú mať návštevníci možnosť vidieť kostýmy, ktoré mali na sebe ikonickí herci ako Libuše Šafránková, Jan Werich, Helena Vondráčková, Jiří Lábus či Helena Růžičková. Originálne kostýmy Princeznej so zlatou hviezdou a Kazisveta, cisára Rudolfa II. a jeho Sirael, Arabely a Rumburaka, Večernice či Saxany.

"Celkovo sú vystavené kostýmy z rozprávok Arabela, Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou, Císařův pekař - Pekařův císař, Šíleně smutná princezna, O Princezně Jasněnce a létajícím ševci, Dívka na koštěti, S čerty nejsou žerty, Z pekla štěstí a Princ a Večernice, ale aj krídla zostrojené podľa nákresu Leonarda da Vinciho, ktoré boli použité v rozprávke O princezně Jasněnce a létajícím ševci," priblížil riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Najstaršie kostýmy majú podľa neho viac ako 70 rokov (z rozprávky Cisárov pekár - Pekárov cisár), najdrahšie kostýmy z pohľadu obstarávacej ceny sú z rozprávky Z pekla šťastie. Hodnota niektorých kostýmov je rádovo v tisíckach eur.

Výstavu pre verejnosť sprístupnia v kasárni Trenčianskeho hradu 15. decembra, potrvá do 29. januára.