Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Cintoríny v Hriňovej pripravujú na sviatky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Primátor verejnosti pripomína, že vence a ozdoby z prírodných materiálov sa dajú vyrobiť aj bez zbytočného odpadu.

Hriňová 31. októbra (TASR) – Mesto Hriňová v Detvianskom okrese sa pripravuje na dušičkové obdobie, pre čistenie a údržbu hrobových miest sú pri mestskom cintoríne pripravené kontajnery na odpad. Pre TASR to uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Pripomenul, že tak ako v minulých rokoch budú počas sviatkov pre návštevníkov miest posledného odpočinku pristavené mobilné toalety pri mestskom cintoríne. Rovnako sú podľa neho v rozšírených hodinách k dispozícii verejné toalety na Podpolianskom námestí.

Primátor verejnosti pripomína, že vence a ozdoby z prírodných materiálov sa dajú vyrobiť aj bez zbytočného odpadu. "Živé kvety v obaloch nezaťažujú životné prostredie tak ako plastové a kompozitné výrobky z ťažko oddeliteľných druhov materiálu. Nie sú vhodné ani na recykláciu," zdôraznil.

Ako potvrdil, prvými pochovanými na hlavnom cintoríne boli prví osadníci Hriňovej, obyvatelia nemeckej a moravskej národnosti. Do obce prichádzali predovšetkým v súvislosti s rozvojom sklárskej výroby v dvoch miestnych hutách. Takýchto hrobov evidujú 17, z nich desať je bez známeho nájomcu. "Z úcty k prvým obyvateľom a hriňovskej histórii ich v budúcnosti plánujeme rekonštruovať z verejných prostriedkov a dostupných grantov," spomenul.

Horník ďalej informoval, že evidenciu hrobov v katastrálnom území mesta vedú v elektronickom informačnom systéme. Služba je ako situačný plán miesta posledného odpočinku určená na orientáciu a vyhľadávanie hrobových miest. Obsahuje fotografiu a základné údaje hrobového miesta. "Uvažujeme o doplnení možnosti objednania služieb na diaľku, ako je zapálenie sviečky i upratanie hrobového miesta," konštatoval primátor.

Doplnil, že pracovník oddelenia služieb pred uplynutím doby trvania nájomných zmlúv o prenájme hrobového miesta zasiela výzvy na ich predĺženie. Vyzýva aj na uhradenie poplatkov za prenájom hrobového miesta. Týmto postupom sa podľa primátora podarí riešiť dlhodobo nezaplatené nájmy. "V súčasnosti je na cintorínoch len desiatka hrobových miest s dlhodobo nezaplateným nájmom," ukončil.

Na mestskom cintoríne v Hriňovej-Nemcovke mesto spravuje 4057 hrobových miest, z toho je 27 urnových. Na Bielych Vodách 211 a na Vrch Slatine 130 hrobov.