Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Festival Folklór a tradície: Filmári môžu prihlasovať svoje snímky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov folklórnych filmov aj filmov o tradíciách, ktoré sa ešte zachovali v akejkoľvek podobe.

Hriňová 13. marca (TASR) – Už desiaty ročník medzinárodného filmového festivalu Folklór a tradície sa uskutoční v Hriňovej koncom apríla. Neprofesionálni filmári, ktorí sa chcú so svojimi snímkami festivalu zúčastniť, majú možnosť do 20. apríla posielať svoje filmy organizátorovi súťaže. Informuje o tom mesto Hriňová.

Okrem súťaže a prezentácie nesúťažných snímok, zahŕňa samotný festival aj časť vzdelávaciu - odborný rozborový seminár, kde odborníci z praxe i vysokoškolskí pedagógovia analyzujú jednotlivé filmové diela a odporúčajú prítomným autorom, ako dospieť k ešte lepším výsledkom.

Hlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov folklórnych filmov aj filmov o tradíciách, ktoré sa ešte zachovali v akejkoľvek podobe. Snahou je tiež podporovať snímky, ktoré zachytávajú kultúrny turizmus, každodennú kultúru, ako aj osobnosti, ktoré kultivujú prostredie. Cieľom je tiež podnietiť vznik nových snímok s uvedenou tematikou. Touto formou súťaže chcú organizátori prispieť k zdokumentovaniu a archivácii mnohých vzácnych, často postupne zanikajúcich vecí, udalostí, pracovných postupov či zvyklostí.