Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

UNIKÁTNY OBJAV v Hriňovej: Muž našiel dýku z doby bronzovej

Na snímke reprofoto dýky. Foto: TASR Jozef Poliak

Z priebežného odhadu a porovnania s podobnými nálezmi na Slovensku, možno predpokladať, že dýka pochádza z mladšej alebo strednej doby bronzovej, a môže byť stará 3200 až 3600 rokov.

Hriňová 15. októbra (TASR) - Unikátnu dýku z doby bronzovej našiel v uplynulých dňoch na brehu potoka Slanec v Hriňovej miestny občan. Z priebežného odhadu a porovnania s podobnými nálezmi na Slovensku, možno predpokladať, že dýka pochádza z mladšej alebo strednej doby bronzovej, a môže byť stará 3200 až 3600 rokov.

Ako pre TASR uviedol projektový manažér mesta Hriňová Michal Machava, bližšie datovanie a informácie poskytne až podrobnejší výskum pamiatkových úradov. "Ide tak o najstarší nález na území nášho mesta, ktorý môže významným spôsobom odhaliť nové historické súvislosti regiónu," uviedol. K najstarším archeologickým nálezom z územia mesta doteraz patril nález rímskych mincí z 1. storočia nášho letopočtu.

Bronzová dýka sa zachovala v takmer nepoškodenom stave a bola odovzdaná Krajskému pamiatkovému úradu v Banskej Bystrici, ktorý vykoná následnú dokumentáciu a kroky vyplývajúce zo zákona o ochrane pamiatkových predmetov. "Touto cestou sa chceme poďakovať poctivému nálezcovi, ktorý nález ohlásil. Podobne ako iným nálezcom archeologických predmetov, aj jemu vzniká nárok na finančnú odmenu," píše sa na stránke mesta.

Ako pre TASR uviedol archeológ Ján Beljak zo zvolenského pracoviska Archeologického ústavu SAV v Nitre, nález dýky z doby bronzovej je ojedinelý a výnimočný aj tým, že sa našiel v horskom prostredí Hriňovej, kde nálezy z tohto obdobia zatiaľ chýbajú. "Je možné predpokladať, že tam v budúcnosti objavíme aj sídlisko z mladšej a neskorej doby bronzovej," dodal.

Najstaršie archeologické nálezy na Podpoľaní pochádzajú z obdobia mladšieho paleolitu. Bezpečne doložené trvalejšie a intenzívnejšie osídľovanie tohto územia sa začína až v neskorej dobe bronzovej. Dôležitým regionálnym centrom tam usadeného ľudu lužickej kultúry je Kalamárka na južnom úbočí Poľany neďaleko Hriňovej.