Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Opatrovateľská služba v Hriňovej sa v súčasnosti stará o 22 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto Hriňová zabezpečuje opatrovateľskú službu občanom, ktorí sú pre svoj nepriaznivý zdravotný stav odkázaní na pomoc inej osoby.

Hriňová 23. marca (TASR) – Opatrovateľská služba v meste Hriňová v Detvianskom okrese sa v súčasnosti stará o 22 ľudí a túto prácu vykonáva 18 opatrovateliek. „Donedávna ich bolo 22, pre zvýšenú úmrtnosť opatrovaných občanov bol so štyrmi opatrovateľkami rozviazaný pracovný pomer,“ uviedla pre TASR Marta Jágerská z referátu sociálnych vecí hriňovského mestského úradu.

Ako dodala, opatrovateľky sa nestarajú o klientov nakazených ochorením COVID-19 alebo tých, ktorí sú v karanténe. „V prípadoch, keď sa vyskytlo u opatrovaného toto ochorenie, prípadne mu bola nariadená karanténa, starostlivosť o opatrovaného bola zabezpečovaná prostredníctvom rodinných príslušníkov,“ zhrnula.

Podľa nej náplň práce opatrovateliek vyplýva zo zákona o sociálnych službách. Zahrnuté sú v ňom obsluha človeka, starostlivosť o domácnosť a základné sociálne aktivity. „Rozsah poskytovaných úkonov závisí od zdravotného stavu a stupňa odkázanosti opatrovaných,“ pripomenula Jágerská s tým, že opatrovateľky sú zaradené do druhej platovej triedy podľa odpracovaných rokov.

Mesto Hriňová zabezpečuje opatrovateľskú službu občanom, ktorí sú pre svoj nepriaznivý zdravotný stav odkázaní na pomoc inej osoby. Táto služba sa poskytuje v domácnosti prijímateľa ako terénna sociálna služba v pracovných dňoch. Občan, ktorý takúto službu potrebuje a miestom jeho trvalého pobytu je Hriňová si môže podať žiadosť na mestskom úrade na úseku sociálnych vecí. Viac informácii nájdu záujemcovia na oficiálnej webstránke samosprávy.