Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Počet návštevníkov Hriňovej sa podľa primátora zvýšil

Na snímke z 20. decembra 2020 v Hriňovej Podpolianske námestie so sochou fujaristu. Foto: TASR – Silvia Tannhauserová

Na jar bolo turistov tak veľa, že sa miestni obyvatelia sťažovali.

Hriňová 28. decembra (TASR) – Pandémia, ktorú spôsobilo ochorenie COVID-19, ovplyvnila cestovný ruch v meste Hriňová v Detvianskom okrese pozitívnym spôsobom, tvrdí to primátor Stanislav Horník. Podpoľanie a slovenský vidiek si v lete prišlo pozrieť viac ľudí ako v tom istom období minulého roka.

„Kým v roku 2019 bolo v Hriňovej evidovaných 3463 prenocovaní, za prvých desať mesiacov tohto roka to bolo už 4324,“ uviedol s tým, že sú to len návštevníci, ktorí v meste prenocovali.

Ako dodal, na vidieku pribudlo aj jednodňových návštevníkov. „Zaznamenali sme dokonca sťažnosti miestnych obyvateľov pre zvýšenie návštevnosti turistických atraktivít.

Zvýšený nápor turistov počas májových predĺžených víkendov znepríjemnil život miestnym obyvateľom, ktorí žijú pod Vodopádom Bystrô a v lokalite Vrátka na vstupe do Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Nastali problémy s parkovaním veľkého počtu áut, došlo k obmedzeniu výjazdu na poľnohospodárske pozemky a plašeniu stád oviec nezabezpečenými psami turistov,“
zhrnul primátor.

Spomenul tiež, že samospráva bude hľadať riešenie rozšírením záchytného parkoviska pod národnou prírodnou pamiatkou Vodopád Bystrô vďaka dohode so Správou CHKO Poľana a štátnym podnikom Lesy SR.

Nárastom turistov pribúdajú pri parkovisku pod vodopádom a aj v lese odpadky. „Skutoční turisti si vyprodukovaný odpad odnesú so sebou domov. V tejto lokalite nechceme v žiadnom prípade budovať kontajnerové stojiská, pôsobili by nevábne a ľudia by tam vyhodili aj smeti, ktoré nosia celý týždeň v aute. Stali by sa lákadlom pre zver a najmä pre veľké šelmy,“ vysvetlil primátor.

V súčasnosti pribúdajú turisti aj na Poľane, typická je hustými lesmi a horskými lúkami. Asfaltová cesta na Poľanu vo vlastníctve štátneho podniku Lesy SR je v havarijnom stave. „Z ekonomických dôvodov si nemôžeme dovoliť rekonštruovať cesty, ktoré nám nepatria. Dlhodobo neriešený stav ciest nie je dobrou vizitkou. Poľana je pritom vnímaná ako symbol slovenského lesníctva,“ pripomína Horník.

„Pre momentálnu ekonomickú situáciu, v ktorej sa štátny podnik Lesy SR nachádza, zatiaľ neuvažujeme o oprave ciest v tejto lokalite. Uvedomujeme si, že oprava je potrebná, na rekonštrukciu však nie sú vyčlenené finančné zdroje,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová. „Ak by sme boli úspešní v uchádzaní sa o zdroje z eurofondov, zaradíme tieto úseky do fondu opráv,“ ukončila.