Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hrobku Lehotských na starom cintoríne Brezno kompletne zrekonštruovalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Mesto na renováciu získalo dotáciu 60.000 eur a zachránilo ju tak pred rozpadnutím. Informuje o tom webová stránka mesta Brezno.

Brezno 3. septembra (TASR) – Hrobka Lehotských na starom cintoríne v Brezne, ktorá je od roku 1990 národnou kultúrnou pamiatkou, je už kompletne zrekonštruovaná. Mesto na renováciu získalo dotáciu 60.000 eur a zachránilo ju tak pred rozpadnutím. Informuje o tom webová stránka mesta Brezno.

Samospráva na obnovu použila externé aj vlastné zdroje. V roku 2018 s pomocou dotácie 25.000 eur od ministerstva kultúry z podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok začala s realizáciou prvej etapy, na druhú získala ďalších 20.000 eur. Obidve etapy dofinancovala z vlastných zdrojov vo výške viac ako 100.000 eur. Zahŕňali najmä obnovu exteriéru hrobky. Na uskutočnenie finálnej etapy, a teda ukončenie reštaurátorských prác v interiéri, dostala od ministerstva kultúry 15.000 eur.

"Renováciou sme skultúrnili priestory v starom cintoríne, zlepšil sa celkový vzhľad Brezna a tiež sa zvýšila úroveň bezpečnosti v okolí. Na hrobke je osadená nová vstupná brána podľa návrhu architekta a odsúhlasenia pamiatkového úradu. Krášli ju terasa so zábradlím a navyše v noci je nasvietená, čo umocňuje celkový jej dojem," reagoval brezniansky primátor Tomáš Abel.