Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V Liptove hubári netrpezlivo čakajú na ústup tropických teplôt a dážď

Ilustračné foto Foto: TASR

Hubárska sezóna sa začala netradične skoro, no od polovice júla nastal útlm v dôsledku neúprosného sucha a teplôt.

Liptovský Mikuláš 6. augusta (TASR) – Pretrvávajúce tropické teploty ovzdušia sprevádzané veľkým suchom nežičia ani vychýreným hubárskym lokalitám v liptovskom regióne. TASR to dnes potvrdila mykologička Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši Kristína Urbanová.

„Už niekoľko rokov prevádzkujeme od skorej jari do neskorej jesene každý pondelok popoludní hubársku a bylinársku poradňu, no posledné tri týždne nevyhľadal naše rady takmer nikto. Pritom táto hubárska sezóna sa začala netradične skoro, no od polovice júla nastal útlm v dôsledku neúprosného sucha a teplôt. Situácia je jednoducho biedna,“ vysvetlila renomovaná odborníčka.

Jediným receptom je podľa nej iba výdatnejší dážď. „Dlhodobé predpovede vravia, že zaprší až v tretej augustovej dekáde. Potom sa uvidí, či sucho nebolo príliš agresívne a podhubie celkom nepovysychalo. Pevne veríme, že sa tak nestalo, ale to ukáže až skutočnosť. Neostáva nám nič iné, len vydržať, lebo momentálne nerastie nič, ak sa aj nejaké huby nájdu, tak sú veľmi červivé,“ pokračovala.

„Koľko je hubárov, toľko je názorov a okrídlených pranostík, ale hlavnými faktormi, ktoré nepustia, sú teplota, vlhkosť a ich optimálny pomer nielen v ovzduší, ale najmä v pôdnom substráte. V nevhodných podmienkach plodnice húb nerastú,“ zdôraznila s tým, že hlavné hubárske obdobie v Liptove sa začína koncom augusta.

Predčasne nechcela tipovať, ako dopadne tento zvláštny hubársky rok. „Obrat k lepšiemu môžu znamenať zhruba týždeň trvajúce dažďové zrážky. Posledné tri roky sú zrážkami a teplotami podobné, preto sa dá očakávať, že na jeseň niečo narastie, ale optimálne podmienky sa musia stretnúť na jednom mieste, hoci okolo výskytu húb je množstvo nevysvetliteľných tajomstiev. Niekedy rastú aj neskoro v jeseni, keď už udierajú aj prízemné mrazíky,“ dodala Urbanová.