Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Otvárací koncert trenčianskeho festivalu zaháji organista Marek Vrábel

Na archívnej snímke ocenený koncertný organista Marek Vrábel. Foto: TASR Dano Veselský

Umelec patrí k najvýraznejším reprezentantom slovenského organového umenia.

Trenčín 7. októbra (TASR) – Koncert organistu Mareka Vrábla v evanjelickom kostole v Trenčíne otvorí v nedeľu (10. 10.) tohtoročného hudobného festivalu Trenčianska hudobná jeseň. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Umelec patrí k najvýraznejším reprezentantom slovenského organového umenia. Držiteľ niekoľkých národných i medzinárodných cien z rôznych prehliadok má za sebou viac ako 190 samostatných recitálov, 75 zahraničných koncertných ciest v 20 európskych a ázijských štátoch na rôznych prestížnych organových festivaloch. Od roku 1997 vyučuje organovú hru na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave, kde v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ.

Ďalšie koncertné nedele bude festival hostiť refektár Piaristického gymnázia. Jeho priestory postupne rozozvučí sláčikové trio pod vedením Štěpána Filípka z Brna (17. 10.), sólista Opery SND Peter Mikuláš (24. 10.) a komorný orchester Nanovo ensemble (31. 10.). Záver festivalu zabezpečí vietnamský klavirista Anh Nguyen Le Viet. Jeho recitál privíta koncertná sála ZUŠ Karola Pádivého.

Organizátori veria, že napriek prísnym epidemiologickým opatreniam sa im podarí zorganizovať kvalitné podujatie. Festival podporuje mesto Trenčín.