Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Hudobníci z DSS DOMKO novým cédečkom privolávajú ducha Vianoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na cédečku poslucháči nájdu aj speváčku Annu Gaju a sólistu košickej opery Jaroslava Dvorského. Brat Miroslava a Petra Dvorského prijal aj pozvanie vystúpiť v programe a pokrstiť nové CD.

Košice 28. novembra (TASR) – Názov Čarovné Vianoce nesie nové cédečko, ktoré s priateľmi nahrali členovia Domko Bandu z Domova sociálnych služieb (DSS) Košického samosprávneho kraja DOMKO. Obsahuje 11 vianočných piesní a desať vinšov. Do života ho uvádzajú na utorkovom benefičnom koncerte v košickej Historickej radnici.

"Je to už naše tretie cédečko. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch s populárnymi a ľudovými piesňami je toto iné nielen tematikou. Do nahrávania sme zapojili celé DOMKO vrátane zamestnancov. A kto nespieval, aspoň vinšoval. Mám z toho obrovskú radosť a dúfam, že budeme inšpirovať aj iných, pretože neviem o podobnom zariadení na Slovensku, kde by sa darilo s klientmi vytvoriť na profesionálnej úrovni niečo také úžasné," priblížil riaditeľ DSS Martin Vatra.

Hudobnej dramaturgie a réžie sa opäť ujali terapeuti Svetlana Martiňuková a Pavol Jeňo. Okrem stabilných členov Domko Bandu - speváčok Aďky Baranovej, Zuzky Kondášovej, Števky Vaňkovej a Peti Vaškovej, speváka Miška Bíleho, bubeníka Vladka Hreška a speváka a gitaristu Vladka Juriča, si na ňom zaspieval aj nováčik Peťo Borovský. Oprieť sa mohli o pomoc a profesionálne výkony muzikantov -Petra Tomka, Mária Gapu Garberu a Jána Kopčáka.

"Samozrejme, nie je to superdokonalé, ale veľmi silné práve svojou maximálnou autenticitou. Chceli sme CD urobiť práve také, aby predstavilo našich geniálnych chlapcov a dievčatá. Lebo oni sú fakt veľmi dobrí, dali do toho obrovskú vôľu a chuť, a je to tam cítiť. Je to spojenie nás všetkých, našej vianočnej energie pre svet," uviedol Pavol Jeňo, ktorý ešte ako dobrovoľník prišiel s nápadom zviditeľniť na hudobnom nosiči skryté talenty.

Na cédečku poslucháči nájdu aj speváčku Annu Gaju a sólistu košickej opery Jaroslava Dvorského. Brat Miroslava a Petra Dvorského prijal aj pozvanie vystúpiť v programe a pokrstiť nové CD. Na benefičnom koncerte okrem neho vystúpia aj zakladajúci členovia skupiny Peter Bič Projekt Dáša a Matúš Pavlíkovci. Špeciálne prekvapenie si pripravil bubenícky orchester z DSS Hrabiny v Novej Bani.

Podľa vedúcej úseku starostlivosti o prijímateľa sociálnej služby DOMKO Danice Kluskovej je tvorivá umelecká činnosť pre rozvoj osobnosti klientov veľmi dôležitá a prínosná. "Získavajú nové schopnosti, sebadôveru a majú motiváciu sa zlepšovať, okrem iného aj v zdokonaľovaní reči. Cenné je, že sa navzájom inšpirujú a príkladom ťahajú ďalších," skonštatovala.

Program, obohatený hosťovaním známych košických spevákov a muzikantov, sa začína o 16.30 h, vstup pre verejnosť je voľný.

Vydať CD sa podarilo vďaka finančnej podpore organizácie K13 a vlastným prostriedkom občianskeho združenia Domko v umení. Podľa terapeutky Svetlany Martiňukovej je možné, že domkáčski hudobníci pripravia ďalšie CD už o rok. "Hovorila som si, že toto bude posledné, ale keď vidíte, ako ich to posúva, nedá mi. Máme už niečo pripravené, ale zatiaľ nechcem nič prezrádzať," dodala.