Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

POZOR NA PODVODNÉ MAILY: Humenčan prišiel o vyše 300 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Muž sa stal obeťou podvodu, keď chcel ochrániť svoj bankový účet.

Humenné 29. apríla (TASR) – Humenský policajný vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie pre prečin neoprávnenej výroby a používania platobného prostriedku a pre prečin podvodu. Obeťou je muž z Humenného, ktorý v snahe zabezpečiť svoj bankový účet proti neoprávnenej platbe na internete naletel podvodníkom. Polícia v tejto súvislosti opätovne vyzýva verejnosť na ostražitosť pri používaní platobných kariet na internete. TASR o prípade informoval vedúci oddelenia komunikácie a prevencie prešovského krajského policajného riaditeľstva Daniel Džobanik.

Poškodenému mužovi mal prísť email pod hlavičkou známej medzinárodnej platobnej brány obsahujúci upozornenie, že na jeho účte bola zistená podozrivá aktivita týkajúca sa vkladu pre spoločnosť poskytujúcu hazardné hry. Bol vyzvaný na pozastavenie predmetnej platby. "Humenčan, v presvedčení, že ide o pravý email zo spoločnosti, klikol na odkaz 'Zrušiť túto platbu' a bol presmerovaný na formulár podobajúci sa stránke platobnej brány. Zadal v ňom údaje svojej platobnej karty, kde po ich zadaní boli bez jeho súhlasu a vedomia uskutočnené dve platby," priblížil Džobanik s tým, že muž tak prišiel spolu o viac ako 300 eur.

Polícia v podobných prípadoch radí s maximálnou opatrnosťou overovať stránky, kde sa zadávajú údaje z platobných kariet, overovať platobné brány, na ktoré sa pri platbách zadávajú údaje z platobných kariet, údaje z kariet zadávať len u overených obchodníkov a nezasielať bezpečnostné kódy z banky cudzím osobám.