Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci z Humenného upravia niektoré vojnové cintoríny

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Klub vojenskej histórie Beskydy aj v tomto roku organizuje dobrovoľnícku brigádu pred Dušičkami, ktorej cieľom je vyčistiť a zveľadiť niektorý z cintorínov prvej svetovej vojny.

Humenné 27. októbra (TASR) – Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy aj v tomto roku organizuje dobrovoľnícku brigádu pred Dušičkami, ktorej cieľom je vyčistiť a zveľadiť niektorý z cintorínov prvej svetovej vojny. Organizátori chcú, aby ľudia, ktorí prídu na hroby svojich blízkych a rozhodnú sa navštíviť aj vojnový cintorín, našli tieto pietne miesta dôstojne upravené. "Zväčša chodíme na lokality, ktoré už sme predtým obnovovali," vysvetlil pre TASR Martin Drobňák z KVH Beskydy.

Podľa jeho slov sa v tomto roku na brigádu prihlásili dobrovoľníci z Košíc, Humenného, ale aj Sniny. V minulom roku sa táto akcia uskutočnila na cintoríne z prvej svetovej vojny vo Veľkrope v Stropkovskom okrese, kde je pochovaných 8662 vojakov. "Tento rok pravdepodobne navštívime viacero lokalít," dodal Drobňák s tým, že prípadní záujemcovia o účasť na brigáde ho môžu kontaktovať prostredníctvom webovej stránky klubu.

KVH Beskydy sa prioritne venuje výskumu udalostí prvej svetovej vojny. Inicioval tiež založenie vyšehradskej pracovnej skupiny pre starostlivosť o vojnové cintoríny. Tá spája občianske združenia zo strednej Európy, ktoré sa venujú starostlivosti o tieto pietne miesta.