Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Mestské zariadenie pre seniorov v Humennom sa už zapĺňa nábytkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Celkové náklady na výstavbu zariadenia predstavovali 1 805 709 eur, pričom 957 450 eur získala samospráva zo Štátneho fondu rozvoja bývania, zvyšok financovala z vlastných zdrojov.

Humenné 3. augusta (TASR) – Mestské zariadenie pre seniorov v lokalite Dubník v Humennom sa už zapĺňa nábytkom. Suma takmer 140 000 eur, ktorú zatiaľ na vybavenie interiéru zariadenia samospráva vynaložila, však ešte nie je konečná. Ako na internetovej stránke mesta informovala Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu, okrem technického dovybavenia sú nutné aj úpravy v exteriéri.

„Aktuálne sú kompletne zariadené izby nábytkom vrátane bytového textilu. Vybavená je už kuchyňa, na používanie sú pripravené spotrebiče, biela technika, pracovný stôl, police, stoly, taniere, poháre, príbor a ostatné príslušenstvo," priblížila s tým, že ku kompletnému vybaveniu 22 izieb chýbajú už len televízory.

Okrem nich je tiež v nasledujúcich mesiacoch potrebné zakúpiť a nainštalovať vybavenie sociálnych zariadení, práčovne, technickej miestnosti a tiež zariadiť vstupnú halu. „Taktiež sú nutné úpravy v exteriéri, oplotenie, parkovacie plochy, lavičky i výsadba okrasnej zelene," doplnila. Samospráva zabezpečí všetky finalizačné nákupy a práce z vlastného rozpočtu.

Podľa slov vedúcej odboru správy Zariadenia pre seniorov Márie Vaľovej už mesto všetky potrebné podklady k registrácii zariadenia odovzdalo Prešovskému samosprávnemu kraju.

„Po jej schválení pristúpime k podaniu žiadosti o dotáciu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o finančný príspevok na poskytnutie sociálnej služby na klienta," informovala s tým, že výška príspevku je viazaná na stupeň odkázanosti, pričom v úvodnom roku prevádzky zariadenia (2022) bude pre všetkých klientov poskytnutý na štvrtý stupeň, od roku 2023 už podľa skutočného stupňa odkázanosti. Ako Lattová podotkla, mestské zariadenie s 18 dvojlôžkovými a štyrmi jednolôžkovými izbami bude určené pre klientov s minimálne štvrtým stupňom odkázanosti na sociálnu službu.

Celkové náklady na výstavbu zariadenia predstavovali 1 805 709 eur, pričom 957 450 eur získala samospráva zo Štátneho fondu rozvoja bývania, zvyšok financovala z vlastných zdrojov.