Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Humenné odhalilo pamätník Jánovi a Martine, autorom je Fero Guldan

Na archívnej snímke spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Foto: TASR/Michal Svítok

Je tiež autorom tabule, ktorá na humenskom námestí pripomína miesto, kde stála galantéria známa z novely Ladislava Grosmana Obchod na korze.

Humenné 24. septembra (TASR) – Pamätník Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej odhalili v piatok pri Vihorlatskej knižnici v Humennom. Vznikol z iniciatívy neformálneho zoskupenia humenských občanov Príď a Poznaj, autorom diela Láska víťazí nad zlom je Fero Guldan.

"Cesta k odhaleniu pamätníka obetiam vrážd, ktoré navždy ovplyvnili históriu Slovenska, nebola jednoduchá," pripomenul za zoskupenie Ján Mičovský s tým, že o umiestnení pamätníka rozhodovalo humenské mestské zastupiteľstvo trikrát. Poslanci pri zamietavých stanoviskách argumentovali, že ani jeden z dvojice v Humennom nikdy nebol. "Na to sme vždy odpovedali, že svoje deti azda vychovávame k odvahe a občianskej statočnosti," ozrejmil Mičovský. Podotkol, že pamätník tak bude v meste pripomínať "trvalú ozvenu ich osudov v našom spoločenskom svedomí."

Guldan je autorom viacerých angažovaných diel. Na mieste vraždy Róberta Remiáša je umiestnený jeho kríž, pri Modrom kostolíku v Bratislave pamätník nenarodeným deťom, na štátnej hranici s Poľskom, kde ju pri svojom úteku z Osvienčimu prekročili Vrba s Wetzlerom, sa nachádza jeho kytica. Je tiež autorom tabule, ktorá na humenskom námestí pripomína miesto, kde stála galantéria známa z novely Ladislava Grosmana Obchod na korze.