Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Humenné pripravuje zariadenie pre seniorov na fungovanie od januára

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako doplnila Veronika Lattová z tlačového referátu MsÚ, kapacita mestského zariadenia bude 40 osôb, ktoré budú mať k dispozícii štyri jednolôžkové a 18 dvojlôžkových izieb.

Humenné 31. mája (TASR) – Mesto Humenné podniká kroky, aby novopostavené zariadenie pre seniorov uviedlo do prevádzky od januára 2022. Od 1. apríla zriadilo na mestskom úrade (MsÚ) nový odbor, na poslednom mestskom zastupiteľstve (19. 5.) schválili poslanci nové všeobecne záväzné nariadenie o rozsahu poskytovania sociálnych služieb.

"Schválenie všeobecne záväzného nariadenia je základnou podmienkou pre registráciu Zariadenia pre seniorov na Prešovskom samosprávnom kraji, ktorá musí prebehnúť najneskôr do konca augusta tohto roka. Na základe toho sa odvíjajú ďalšie postupy a úlohy pre jeho uvedenie do prevádzky," informoval na stránke mesta vedúci odboru sociálnych vecí a starostlivosti o rodinu Ladislav Bogdan s tým, že po zaregistrovaní zariadenia vyšším územným celkom (VÚC) bude mesto žiadať ministerstvo práce, sociálnych vecí vecí a rodiny o finančný príspevok na poskytnutie sociálnej služby na klienta.

Ako doplnila Veronika Lattová z tlačového referátu MsÚ, kapacita mestského zariadenia bude 40 osôb, ktoré budú mať k dispozícii štyri jednolôžkové a 18 dvojlôžkových izieb. Podľa Bogdana bude podmienkou umiestnenia v zariadení odkázanosť klienta na takúto službu, záujem zo strany verejnosti predpokladá dostatočný.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Podľa slov vedúcej nového odboru správy Zariadenia pre seniorov na MsÚ Márie Vaľovej zariadenie ponúkne 20 pracovných miest. "Pri počte dvadsiatich zamestnancov musí byť 11 odborných, opatrovateľky, zdravotné sestry a sociálne pracovníčky. Obslužný personál budú tvoriť upratovačky, kuchárky, údržbár/šofér, účtovníčka/hospodárka," ozrejmila. Bogdan avizuje začiatok procesu výberových konaní na tieto pozície až po registrácii zariadenia na VÚC.

Zariadenie pre seniorov vzniklo v lokalite Dubník prestavbou materskej školy, ktorá bola viac rokov nevyužívaná na svoj účel a bola v zlom technickom stave. Mesto jeho vybudovanie financovalo aj s pomocou Štátneho fondu rozvoja bývania, od ktorého získalo viac ako 957.000 eur. Výdavky zariadenia na jeho personálne zabezpečenie pri plánovanom stave 20 zamestnancov samospráva vyčíslila na viac ako 359.400 eur ročne, bežné ročné prevádzkové náklady na 138.000 eur.