Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Humenné pripravilo útočisko pre vojnových utečencov v telocvični

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem núdzového ubytovania, v ktorom budú môcť osoby ostať najviac desať dní, je tiež samospráva pripravená poskytnúť vojnovým utečencom celodenné stravovanie.

Humenné 6. apríla (TASR) - Humenská samospráva od stredy do piatku (8.4.) zabezpečila "pohotovostné" útočisko pre 50 odídencov z Ukrajiny v priestoroch telocvične v prevádzkovej budove areálu futbalového štadióna. Vychádzala pritom z úloh krízového štábu Okresného úradu Humenné. Mesto o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

Okrem núdzového ubytovania, v ktorom budú môcť osoby ostať najviac desať dní, je tiež samospráva pripravená poskytnúť vojnovým utečencom celodenné stravovanie. "Strava bude zabezpečená externým dodávateľom – reštaurácia sa nachádza v prevádzkovej budove štadióna, čo je v núdzovom stave logisticky najlepšie riešenie," ozrejmil Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu. Externými službami chce tiež mesto riešiť pranie a žehlenie, z vlastných zdrojov zabezpečí štyroch koordinátorov a upratovanie. V čase užívania priestorov odídencami má byť bez časového obmedzenia prístupné len prízemie budovy, kde sa nachádzajú aj sprchy a sociálne zariadenia. Mimo "služobného" obdobia bude telocvičňa prístupná bežnému športovému vyžitiu.

Ako Škuba pre TASR ozrejmil, príprava "pohotovostného" útočiska sa týka každého okresu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V Humennom ho zriadili v bezprostrednej blízkosti veľkokapacitného klientskeho centra, kde si môžu odídenci vybaviť aj všetky potrebné doklady. Po PSK má "pohotovosť" prebrať Bratislavský kraj. Humenské útočisko nebolo v stredu do obedných hodín využité.