Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V skanzene v Humennom sa zišlo vyše 50 rodákov z okolitých obcí

Ilustračné foto. Foto: TASR Adriana Hudecová

Aj napriek tomu, že sú to obce pomerne ďaleko od Humenného, majú svoju históriu a majú bohatú históriu.

Humenné 19. augusta (TASR) – V humenskom skanzene sa v nedeľu popoludní stretlo vyše 50 rodákov zo sninských obcí Ruská Volová a Klenová, odkiaľ pochádzajú dva objekty umiestnené v tomto múzeu pod holým nebom. Ide o posledné podujatie z cyklu stretnutí Rodáci v skanzene.

"Bolo to vždy tradičné podujatie v auguste. Usporiadali sme ich niekoľko, predstavili sme postupne všetky obce, z ktorých objekty máme tu v skanzene," priblížila pre TASR Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea v Humennom. Z prvej vyššie menovanej obce sa tam nachádza tradičná hospodárska sýpka prekrytá šindľovou strechou, druhú obec prezentuje vyše storočný obytný trojpriestorový zrubový roľnícky dom.

Aj v tomto roku vyhotovili informačné panely, z ktorých sa záujemcovia dozvedia viac o type konkrétnej stavby, ale aj o obci. Jedna putuje do dediny, druhá zostáva v objekte, ktorý sa nachádza v skanzene. "I napriek tomu, že sú to obce pomerne ďaleko od trebárs Humenného, majú svoju históriu a majú bohatú históriu," zdôraznila Strakošová.

Spomenula v tejto súvislosti napríklad zbojnícku družinu Fedora Hlavatého, ktorý pochádzal z Ruskej Volovej. „Myslím si, že pre všetkých odborníkov alebo historikov, ktorí sa zaujímajú o takéto hnutie z histórie Slovenska, je ich výhražný list pre Bardejovčanov všeobecne známou záležitosťou," poznamenala.