Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Vo Vihorlatskom múzeu sa dá v nedeľu stretnúť so židovskou kultúrou

Na archívnej snímke Vihorlatské múzeum. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Záver podujatia bude patriť literárnej besede a čítaniu úryvkov z literatúry známych i menej známych autorov židovského pôvodu, uviedol etnograf Vihorlatského múzea Jozef Fundák.

Humenné 22. augusta (TASR) – Vo Vihorlatskom múzeu (VM) v Humennom sa dá v nedeľu popoludní "stretnúť" so židovskou kultúrou. Multižánrový program v rámci dlhodobého múzejného projektu Stretnutie kultúr v múzeu ponúkne návštevníkom hudbu, históriu, vizuálne umenie i literárny večer, informoval TASR etnograf VM Jozef Fundák.

"V koncertnej sieni sa predstaví kapela Mojše band, ktorá reprezentuje židovskú hudobnú tradíciu zo Slovenska. Má jasné postavenie na európskej scéne vďaka inovatívnemu pohľadu na židovské dedičstvo najmä z regiónov bývalého Uhorska," predstavil hudobnú časť Dňa židovskej kultúry s tým, že vystúpenie bude pretkávané moderátorskými vstupmi približujúcimi históriu židovskej komunity v regióne. Vo výstavných priestoroch budú k zhliadnutiu výstavy Masaryk a Svätá zem prinášajúcu pohľad na vzťah Tomáša Garriguea Masaryka a židovského obyvateľstva počas jeho pôsobenia vo funkcii prezidenta a autorskú prezentáciu fotografií Jozefa Nováka zo Sniny, mapujúcu židovské cintoríny v okrese Snina. "Záver podujatia bude v originálnom prostredí kaštieľskej knižnice patriť literárnej besede a čítaniu úryvkov z literatúry známych i menej známych autorov židovského pôvodu," doplnil Fundák.

Podujatie, organizované v rámci projektu Multikultúrne múzeum 3, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, sa začína o 16.30 h. Na jeho príprave sa okrem VM podieľali Vihorlatská knižnica v Humennom, Židovská náboženská obec Bratislava a miestny predstaviteľ židovskej náboženskej obce Juraj Levický.