Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Hurbanovská hvezdáreň vydala nový Astronomický kalendár na rok 2023

Na snímke hvezdáreň v Hurbanove. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Kalendár pripomína výročia slovenských aj svetových astronómov a výročia svetovej kozmonautiky. Publikácia je ilustrovaná fotografiami ESA/Hubble & NASA.

Hurbanovo 17. novembra (TASR) - Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove vydala nový Astronomický kalendár na rok 2023. Na jeho stránkach sú uvedené bohaté informácie o postavení planét, Mesiaca a Slnka na jednotlivé dni roka, pomocou ktorých sa i najširšia verejnosť dokáže orientovať na hviezdnej oblohe, informovala hvezdáreň.

Súčasťou informácií sú údaje o východoch a západoch Slnka, fázach Mesiaca, jeho najmenšej a najväčšej vzdialenosti od Zeme, maximálnych jasnostiach planét, zatmeniach Slnka a Mesiaca, vstupoch Slnka do znamení zvieratníka, maximách meteorických rojov, ale aj o rekordných teplotách v jednotlivých mesiacoch roka za posledných 151 rokov a údaje o zavedení letného času. Kalendár pripomína výročia slovenských aj svetových astronómov a výročia svetovej kozmonautiky. Publikácia je ilustrovaná fotografiami ESA/Hubble & NASA.