Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika bolo založené pred 50 rokmi

Na snímke zo 16. novembra 2018 hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Pre širokú verejnosť pripravila hvezdáreň na sobotu 30. apríla celodenný program.

Hlohovec 30. apríla (TASR) - Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci bolo založené pred 50 rokmi 1. januára 1972 ako Krajská hvezdáreň.

Hvezdáreň je zároveň vedecko-výskumným pracoviskom so zameraním na oblasť premenných hviezd a výskum Slnka. "Pôvodný mechanický projekčný systém bol vymenený za digitálny v roku 2019. V rokoch 2021 a 2022 boli uvedené do prevádzky najnovšie multimediálne a vzdelávacie technológie," uviedol riaditeľ hvezdárne Karol Petrík.

V rámci výročia bol zároveň predstavený projekt komplexnej modernizácie a rozšírenia priestorov vedecko-výskumnej a kultúrnej inštitúcie. Predpokladané náklady na rekonštrukciu sú plánované vo výške 10 miliónov eur a ak sa dočká realizácie, bude patriť medzi najmodernejšie v strednej Európe.

"Pri príležitosti 50. narodenín sme predstavili ambiciózny projekt. Vďaka plánovanej investícii sa inštitúcia stane jedným z najmodernejších astronomických pracovísk v strednej Európe. Dnes vidíme, aké dôležité je podporovať a popularizovať vedu a výskum. Hlohovec sa tak stane vzdelávacím centrom nielen pre širší región a Slovensko," informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Pre širokú verejnosť pripravila hvezdáreň na sobotu 30. apríla celodenný program. Od 15.00 h si môžu prísť návštevníci pozrieť obhliadku hvezdárne a astronomických prístrojov a zúčastniť sa aj na teleskopickom pozorovaní aktivity najbližšej hviezdy Slnka. V rámci programu sa budú premietať filmy s astronomickou tematikou a na programe je aj prednáška na astronomické témy. Záver bude patriť teleskopickému pozorovaniu astronomických objektov na oblohe.