Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prechádzka hviezdnou oblohou:Podujatie pripravila hvezdáreň v Hlohovci

Na archívnej snímke hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Vznik hvezdárne v Hlohovci ovplyvnil v roku 1957 vypustenie prvej umelej družice Zeme.

Hlohovec 24. septembra (TASR) - Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci pripravila na sobotu tri podujatia pre verejnosť. Popoludní program pre najmenších pozorovateľov hviezd, v podvečer prednášku pre stredoškolskú mládež i dospelých a vo večerných hodinách teleskopické pozorovanie astronomických objektov na letnej a jesennej hviezdnej oblohe. Informuje o tom na svojom webe.

O 15.00 h môžu prísť školáci v sprievode rodičov na Prechádzku hviezdnou oblohou. Dozvedia sa zaujímavosti o hviezdach i dvojhviezdnych systémoch, a tiež rozprávanie o súhvezdiach letnej oblohy v spojitosti s gréckou mytológiou. Prednáška o 17.00 h bude venovaná téme Globálnych problémov planéty Zem, od 19.30 h príde v prípade priaznivých podmienok na rad večerné teleskopické pozorovanie letnej oblohy pre verejnosť.

Hlohovské planetárium umožňuje v sále s kapacitou 56 miest premietať na kopulu umelú oblohu, Slnko, Mesiac, planéty, hviezdy viditeľné voľným okom či Mliečnu dráhu v rôznych ročných obdobiach a zo zemepisných šírok od severného pólu po južný. Súčasťou projekcie je aj niekoľko menších projektorov ako model Slnečnej sústavy, Jupiter so štyrmi Galileiho mesiacmi, kométa, meteory a umelá družica Zeme.

Vznik hvezdárne v Hlohovci ovplyvnil v roku 1957 vypustenie prvej umelej družice Zeme. Štrnásť rokov fungovalo zariadenie vďaka dobrovoľníkom, v roku 1972 sa stala Krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV, zriaďovateľom je v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj. Ten prednedávnom predstavil projekt budúcnosti hlohovskej hvezdárne ako jednej z najmodernejších v strednej Európe.