Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Hygienici evidujú v okrese Svidník 400 prípadov ochorenia COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svidník sa od pondelka bude nachádzať v čiernej farbe.

Svidník 15. októbra (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje aktuálne v okrese Svidník 400 a v okrese Stropkov 170 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19. Ako pre TASR uviedla regionálna hygienička Helena Hrebeňaková, obidva okresy si pohoršili, okres Svidník bude od pondelka (18. 10.) patriť medzi čierne a okres Stropkov medzi bordové.

"Hlavnú príčinu zhoršenia situácie vidíme v nízkej zaočkovanosti. K nárastu počtu pozitívnych prípadoch prispieva aj vznik ohnísk v školách, no rovnako aj zhoršené počasie. Ľudia sa viac stretávajú v uzavretých priestoroch a, bohužiaľ, bez prekrytia horných dýchacích ciest. Šírenie COVID-19 sme evidovali najmä v školských kolektívoch, odkiaľ sa ochorenie prenieslo do rodín a pracovísk," povedala Hrebeňaková.

Čierna farba, v ktorej sa bude okres Svidník nachádzať, zavádza podľa nej najprísnejšie opatrenia. "Svadby, oslavy, fitnes a wellness sú zakázané. V reštauráciách je povolený okienkový predaj, hromadné podujatia iba maximálne pre 100 zaočkovaných. Opatrenia sa sprísňujú aj v obchodoch a službách. Je veľmi dôležité ich dodržiavať. Dôrazne odporúčame očkovanie proti COVID-19," doplnila Hrebeňaková.

Od pondelka (18. 10.) budú medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, zaradené okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník.