Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

I. Čombor: Mali by sme protestovať proti tomu, aby SNP delilo Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

SNP má podľa primátora Ružomberka pre mesto veľký význam. Významne sa zapojilo najmä tým, že miestna vojenská nemocnica zabezpečovala zdravotnícku službu.

Ružomberok 28. augusta (TASR) – Keď hodnotíme Slovenské národné povstanie (SNP), treba ostro protestovať proti tomu, aby rozdeľovalo slovenský národ. Niektorí ho hania, iní zasa veľmi chvália, no treba sa naň pozerať triezvymi očami. Počas utorkových osláv 74. výročia SNP v Ružomberku to povedal primátor Igor Čombor.

„Je potrebné, aby sa aj na historické udalosti pozeralo pod prizmou reality a aby sa Slovenský štát, ktorý vznikol za určitých vynútených okolností, nedával do príkreho rozporu so SNP. Lebo sa doň zapojilo mnoho príslušníkov, nielen partizánov, vojakov armády, ale všetky vrstvy národa. Bol to celonárodný odpor,“ uviedol.

SNP má podľa neho pre Ružomberok veľký význam. Mesto sa významne zapojilo najmä tým, že miestna vojenská nemocnica zabezpečovala zdravotnícku službu. „Samotné mesto Ružomberok ako prvé okresné mesto obsadilo rozhodovacie orgány. Stalo sa prvým oslobodeným mestom, ktoré malo revolučný okresný národný výbor už 27. augusta pred vypuknutím povstania. Povstalecké sily, alebo teda tí, ktorí bojovali proti fašizmu v Ružomberskom okrese, na určitú dobu zvíťazili,“ vysvetlil.

Oslavy 74. výročia SNP v Ružomberku sa začali napoludnie pietnym aktom kladenia vencov a pokračovali programom pri Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok. Podujatie zakončil slávnostný prejav a pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Partizánska matka.