Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Regióny

I. Hriczko: Košický kraj musí vytvoriť stratégiu pomoci obyvateľom

Na archívnej snímke kandidát na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Ivan Hriczko. Foto: TASR – Milan Kapusta

Rozhovor s Hriczkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Košického samosprávneho kraja.

Košice 23. októbra (TASR) - V jesenných krajských voľbách sa o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) bude uchádzať košický podnikateľ Ivan Hriczko. Kandiduje za stranu Slovenská iniciatíva menšín. Rozhovor s ním je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu KSK.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu KSK?-



Moja kandidatúra je spojená s verejnou nespokojnosťou so súčasným vedením a fungovaním kraja. Heslom je "nekritizovať, ale radšej priložiť ruku k dielu" a prispieť tak k zmene.





-V akom stave sa podľa vás nachádza Košický kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Kraj potrebuje erudovaný a citlivý prístup k otázkam postavenia regiónov, riešenia chudoby, mladých v kraji a vytvárania cítiteľnej politiky v oblasti zamestnávania a vzdelávania. Samotný úrad Košického kraja má byť otvorenejší obyvateľom a jeho organizáciám, má byť oporným bodom pre vládu SR a predovšetkým ostrovom pomoci pre obyvateľov kraja, ktorí už teraz trpia bez ohľadu na blížiacu sa energetickú krízu v našej krajine.





-Akým problémom KSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Košický samosprávny kraj musí vytvoriť s blížiacou sa energetickou krízou komplexnú stratégiu postavenú na humanitárnej a krízovej pomoci pre obyvateľov a organizácie v priamej pôsobnosti kraja. V súčasnosti nemáme vytvorený žiaden pomocný a kontaktný bod pomoci pre obyvateľov a organizácie kraja. KSK musí začať využívať aj fondové príležitosti na rozvoj a stabilitu kraja. Nie je možné akceptovať súčasné nereflektovanie na grantové výzvy, ktoré sú vytvorené na pomoc regiónom.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Ako predseda KSK sa postarám o okamžité presadenie môjho volebného programu, ktorý je postavený na životných potrebách obyvateľov kraja. Ide o oblasť podpory rodín ako pevného základu spoločnosti, pomoc našim seniorom, udržanie mladých a pozastavenie ich odchodu z nášho kraja, nutnosť prepojenia našich regiónov postaveného na komplexnej stratégii rozvoja kraja s reálnym čerpaním vnútroštátnych a zahraničných finančných zdrojov na udržanie a zvýšenie životnej úrovne obyvateľov, ktorí na zmenu čakajú už veľmi dlho.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Moja kandidatúra je spojená aj s vytvorením profesionálneho tímu, ktorý už teraz vytvára stratégie na pomoc KSK, a to v oblastiach práva, bývania, zdravia, zamestnania, vzdelávania a podnikateľskej sfére s cítiteľným prepojením Úradu KSK, obyvateľov a kraja.





Okrem Hriczka kandidujú na post predsedu KSK za politické subjekty aj Juraj Ďurove (Socialisti.sk), Tomáš Janco (Republika), Džemal Kodrazi (Princíp), Stanislav Mizík (ĽSNS), Erik Ňarjaš (OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Nova, Kresťanská únia), Róbert Suja (Hlas-SD), Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca a DS) a Viliam Zahorčák (Smer-SD, Sme rodina, SNS, Život-NS, Strana moderného Slovenska, Národná koalícia/Nezávislí kandidáti). Ako nezávislí kandidujú Juraj Sinay, Monika Sofiya Soročinová a Vladislav Stanko.