Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Zmodernizovaná Zelená sieň bude sprístupnená začiatkom februára

Banská Bystrica, ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Najnovšie sa Zelená sieň dočkala modernizácie, a to v podobe správneho a vyhovujúceho osvetlenia a multimediálneho sprievodcu pre návštevníkov.

Banská Bystrica 23. januára (TASR) - Zelená sieň v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici sa dočkala ďalšej modernizácie. Vďaka projektu, ktorý finančne podporil Fond na podporu umenia, je pre návštevníkov opäť atraktívnejšia a verejnosti ju sprístupnia 3. februára o 17.00 h v rámci podujatia Nové príbehy Thurzovho domu. TASR o tom informovala Kristína Hatarová, manažérka SSM.

"Do dnešných dní prešla Zelená sieň dvoma reštaurátorskými obnovami. V rokoch 2005 – 2007 získala cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii obnova - reštaurovanie, a tiež cenu ministerstva kultúry Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2006. Podľa výsledkov odborných výskumov je najzachovalejšou na Slovensku. Ako trvalá expozičná časť je prístupná verejnosti i formou edukačných aktivít či vybraných podujatí," upozornila historička múzea Vladimíra Luptáková.

"Vďaka aktuálnej modernizácii Zelenej siene sa nám na jednej strane podarilo zvýrazniť umeleckú, historickú a kultúrnu hodnotu vzácnej miestnosti so zachovanou freskovou výzdobou. Na strane druhej sme opäť o niečo bližšie k našim návštevníkom a ich potrebám. Okrem vhodného osvetlenia, ktoré podčiarkuje osobitosť tejto miestnosti, môžu tiež využiť sprievodcu s dotykovým displejom. Audio ukážky sú dostupné v slovenskom a anglickom jazyku. Slovenskú verziu nahral známy herec a Banskobystričan Michal Ďuriš. Anglickú načítal Michael Dove z katedry anglistiky a amerikanistiky Univerzity Mateja Bela," dodala vedúca prezentačného oddelenia Ivana Žačoková.

SSM je v súčasnosti zatvorené z dôvodu prípravy novej stálej expozície. Zelenú sieň pre návštevníkov počas víkendu 5. a 6. februára sprístupní zdarma.