Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Iniciatíva na pomoc menej rozvinutým prešovským regiónom pokračuje

Na snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Foto: TASR – Milan Kapusta

Prešov 23. septembra (TASR) - Podpisom memoranda v uplynulých dňoch sa Prešovský samosprávny kraj (PSK) spolu s Košickým a Banskobystrickým krajom zaviazali pokračovať v iniciatíve dobiehajúcich regiónov - Catching-up Regions (CuRI) v spolupráci s Európskou komisiou a Svetovou bankou. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Memorandum podpísali zástupcovia troch krajov spolu so zástupcami Európskej komisie a Svetovej banky na pôde Úradu PSK, kde sa konalo stretnutie riadiaceho výboru všetkých partnerov.

Stretnutie bolo venované témam ako zlepšenie integrácie marginalizovaných rómskych komunít, sociálna ekonomika, zvyšovanie kvality a efektívnosti stredoškolského vzdelávania a zosúladenie existujúcich programov odborného stredoškolského štúdia a potrieb trhu práce.

Aktéri rokovania sa venovali aj budovaniu inovatívnych ekosystémov, prepojeniu priemyslu s pracoviskami výskumu a vývoja, integrácii sociálnych a zdravotných služieb či zlepšeniu dostupnosti a efektívnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jednou z tém bola tiež podpora rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu na Gemeri a Poloniny Trail v PSK.

"Prešovská krajská samospráva intenzívne pracuje na zabezpečení vodovodu a kanalizácie pre 28 obcí v Sninskom okrese. Teší ma, že sa v našom kraji čoskoro začne zhmotňovať aj myšlienka 86 kilometrov dlhého cyklookruhu Poloniny trail. Verím, že aj takýmto spôsobom sa nám podarí naštartovať rozvoj cestovného ruchu v Poloninách," povedal predseda PSK Milan Majerský.

Stretnutie pokračovalo na druhý deň terénnou návštevou v okrese Snina, kde Prešovský samosprávny kraj plánuje realizovať investície zamerané na rozvoj cestovného ruchu.

Iniciatíva sa v PSK venuje aj podpore malých a stredných podnikateľov v Sninskom okrese, marginalizovaným komunitám, zlepšeniu stredného odborného školstva a geoinfraštruktúre priestorových dát. Na všetky projekty ma vygenerovaných takmer 150 miliónov eur z európskych zdrojov.

CuRI je iniciatívou na pomoc dobiehajúcim regiónom na podporu ich rastu a inovácií, odstránenie prekážok pre lepšie využívanie európskych fondov a na zvýšenie prínosu investícií. Na Slovensku sa realizuje vďaka spolupráci Európskej komisie, Svetovej banky, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a príslušného samosprávneho kraja.